c S

Poljska dopolnila sporni zakon o holokavstu

28.06.2018 07:20 Varšava, 27. junija (STA) - Poljska je danes iz spornega zakona, ki kriminalizira navedbe o poljski odgovornosti za holokavst, odpravila določbe o zaporni kazni. Ustrezna dopolnila k zakonu sta nekaj ur po nepričakovani napovedi vlade sprejela oba domova parlamenta, predsednik države Andrzej Duda pa jih je podpisal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sporni zakon je zanetil spor med Poljsko in Izraelom, Varšava pa si je prislužila tudi kritike drugih držav.

Nekaj ur po tem, ko je vlada danes napovedala umik določbe o zaporni kazni, češ "da se je pokazala kot kontraproduktivna", je o amandmaju na to temo nepričakovano glasoval spodnji dom parlamenta in ga sprejel s 388 glasovi za, 25 proti in petimi vzdržanimi. Nato ga je potrdil še zgornji dom in podpisal predsednik države.

V skladu s sprejetimi dopolnili navedbe, da so bila nacistična koncentracijska taborišča na Poljskem poljska, ne pa nemška, ne bodo več vodile v triletno zaporno kazen, zanje pa še najprej ostajajo zagrožene denarne kazni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je medtem izjavil, da zakon "je in bo ostal boj za resnico o drugi svetovni vojni in povojnem obdobju". Po potrditvi dopolnil pa je še povedal, da bodo proti medijem, ki "govorijo o krivdi celotnega poljskega naroda" uvedli civilne postopke.

Vodja njegovega urada Michal Dworczyk je še pred glasovanjem v parlamentu za poljski radio pojasnil, da je vidik zaporne kazni v zakonu odvračal od njegovega pravega namena, ki je zaščititi dobro ime Poljske in zgodovinsko resnico.

Zakon, ki kazensko preganja označevanje nacističnih koncentracijskih taborišč na Poljskem za poljske, je sprožil ostre odzive v Izraelu in drugod. Kritiki trdijo, da je bil zastavljen preohlapno, zaradi česar bi ga bilo moč zlorabiti za zanikanje poljske odgovornosti za zločine nad Judi.

Sprejem današnjih dopolnil so že pozdravili v Izraelu. Izraelski premier Benjamin Netanjahu je dejal, da je srečen, ker je Poljska odpravila vse člene, ki so povzročili nezadovoljstvo in razburjenje v Izraelu in mednarodni skupnosti. V skupni izjavi z Morawieckim sta se zavzela za "svoboden in odprt zgodovinski izraz in raziskave o vseh aspektih holokavsta, tako da bo lahko izveden brez strahu in pravnih ovir. Pozvala sta k vrnitvi spoštljivega dialoga v javni razpravi.

Današnja potrditev dopolnil v parlamentu pomeni, da je zakon dopolnjen, preden ga bo obravnavalo ustavno sodišče. Za njegovo mnenje je zaprosil predsednik Duda, potem ko ga je podpisal.

V nacističnem taborišču Auschwitz-Birkenau, ki je stalo v tedaj nemško okupirani Poljski, je umrlo več kot milijon ljudi, večinoma Judov.