c S

Turčija stališče EU o zastoju pristopnih pogajanj označila za nesprejemljivo

27.06.2018 15:53 Ankara, 27. junija (STA) - Turčija je danes torkovo stališče članic Evropske unije, da so pridružitvena pogajanja z Ankaro v zastoju, označilo za "nesprejemljivo".

"Nesprejemljivo je, da je nadaljevanje pristopnega procesa podvrženo novim pogojem v nesmiselnem vzročno-posledičnem odnosu," je zapisalo turško zunanje ministrstvo. "Zunanje ministrstvo stališče EU glede Turčije vidi kot hipokrizijo in nekonsistentnost," so poudarili po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ministri EU za evropske zadeve so v torek v sklepih zasedanja zapisali, da Turčija ostaja kandidatka za članstvo v uniji in ključna partnerica na številnih področjih, a obenem poudarili, da se država odmika od EU, da so njena pristopna pogajanja v zastoju in da ni mogoče odpreti novih poglavij.

Turčija je kandidatka za članstvo v uniji že od leta 1999. Leta 2016 so po spodletelem poskusu državnega udara in kršitvah človekovih pravic, ki so po mnenju EU sledile, pogovori zastali.

Že pred tem so pristopna pogajanja Turčije potekala po polžje. Vrsta pogajalskih poglavij je zamrznjenih od leta 2006 zaradi nerešenega ciprskega vprašanja, pa tudi sicer ni navdušenja nad polnopravnim članstvom te velike, pretežno muslimanske države.