c S

Na konferenci v Ljubljani se bodo osredotočili na diskriminacijo mladih

27.06.2018 08:34 Ljubljana, 27. junija (STA) - Zagovornik načela enakosti danes in v četrtek v Ljubljani gosti konferenco, ki jo organizirata Evropska mreža zagovornikov načela enakosti in Evropski mladinski forum. Tema konference je diskriminacija mladih.

Diskriminacija mladih je še posebej škodljiva, ko se pojavi v povezavi z drugimi osebnimi okoliščinami, denimo spolom, narodnostjo, invalidnostjo, družbenim položajem in premoženjskim stanjem, poudarja zagovornik načela enakosti.

Z organizacijo dogodka želi opozoriti na zaposlitvene pogoje mladih, saj zaposlitev postaja čedalje večji izziv, in prav tako na brezposelnost med mladimi, ki ostaja nesorazmerno visoka.

Poleg tega želi izpostaviti vse težji dostop do stanovanj za mlade in problem brezdomstva, ki med mladimi v EU narašča, nenazadnje pa tudi vprašanje glede dostopnosti storitev duševnega zdravja.

Mladi si glede na raziskavo Sindikata Mladi plus najbolj želijo rednih pogodb za nedoločen čas. Kar 74 odstotkov vprašanih bi namreč izbralo to obliko dela, še vedno pa imajo največ izkušenj s študentskim delom in delom na črno.

Število brezdomcev se je v zadnjih nekaj letih povečevalo v skoraj vseh državah EU, ugotavljata evropska krovna organizacija nevladnih organizacij za brezdomstvo Feantsa in Fundacija Abbe Pierre. Tudi ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v zadnjih dveh letih opaža, da se povečuje število nekaterih skupin brezdomcev, med njimi mlajših brezdomcev.

Med mladimi sta samomor in namerno samopoškodovanje druga najpogostejša vzroka smrti. Po raziskavi pedagoške fakultete v Ljubljani je v nekaterih regijah veliko težje priti do pomoči kot v drugih.