c S

Za EU selitev Harley Davidsona posledica ameriških carin

27.06.2018 07:30 Bruselj, 26. junija (STA) - EU odločitev Harley Davidsona, da bo del proizvodnje preselil iz ZDA, ocenjuje kot naravno posledico ameriške protekcionistične trgovinske politike. Predsednik ZDA Donald Trump je bil že kritičen do proizvajalca motornih koles, evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmstrom pa je danes izpostavila, da EU ne želi kaznovati ameriških podjetij.

"Gre pa za nesrečno posledico, ki lahko privede do tega, da bodo podjetja iz ZDA vršila pritisk na tamkajšnjo administracijo, saj ta stvar ni dobra za ameriško gospodarstvo," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Malmstromova.

Ameriški proizvajalec motornih koles Harley Davidson je v ponedeljek sporočil, da bo del proizvodnje preselil iz ZDA, da bi se izognil višjim carinam, ki jih je kot odziv na ameriške uvedla EU. Kot so pojasnili, bi lahko finančne posledice odločitve unije dosegle 100 milijonov dolarjev letno.

Trump je bil do poteze ameriškega proizvajalca že kritičen. "Presenečen sem, da je izmed vseh podjetij prav Harley Davidson prvi pomahal z belo zastavico," je zapisal na Twitterju. Kmalu po prihodu v Belo hišo je sicer ameriški predsednik podjetje, ki v Evropi letno proda okoli 40.000 motorjev, izpostavil kot simbol ameriškega industrijskega podjetja.

V poznejšem tvitu je bil do podjetja precej bolj oster. "Harley Davidsonov ne bi smeli nikoli proizvajati v drugi državi, nikoli! Njihove stranke in zaposleni so že zdaj zelo jezni nanje. Če se preselijo, le glejte, bo to začetek konca - predali bi se, odnehali! Ves sij bo izginil, obdavčeni bodo kot še nikoli," je zapisal.

Trump je sicer že zagrozil z novimi carinami za uvožena vozila iz Evrope, ki bi še posebej prizadele Nemčijo, kjer domujejo Volkswagen, BMW in Daimler, še poroča AFP.