c S

Brgleza izključili iz SMC

27.06.2018 09:48 Ljubljana, 26. junija (STA) - Izvršni odbor SMC je na današnji seji soglasno sprejel sklep o izključitvi podpredsednika Milana Brgleza iz stranke. Brglez je ob tem prek Facebooka sporočil, da so ga izključili zaradi njegove pokončne drže, zaradi tega, ker je bil kdaj kritičen do lastne stranke ter zaradi tega, ker je nasprotoval temu, da gre SMC v koalicijo s SDS.

Iz stranke so sporočili, da je razpravo o tej točki sprožilo več članov izvršnega odbora, ki so kot razlog za izključitev navedli nespoštovanje odločitev organov stranke.

Brglez pa je zapisal, da ga je izvršni odbor SMC vrgel iz stranke na predlog generalnega sekretarja SMC Jožeta Artnaka. Dodal je še, da ni pomembno, kaj bodo napisali v sklep, "jaz vztrajam, da bom sebi in delu za sodržavljane in sodržavljanke zvest še naprej. Vsem v SMC, ki so delali za vse ljudi (ne samo za izbrance) se zahvaljujem za zaupanje in sodelovanje."

Po Brglezovih namigih, da bi utegnila stranka brez njega v koalicijo s SDS, pa je SMC na Twitterju jasno sporočila: "Poudarjamo, da je izvršni odbor na seji 13.6.2018 sprejel tudi sklep, da bo SMC sodelovala zgolj pri oblikovanju levosredinske koalicije, ki jo skuša oblikovati Marjan Šarec. Pri tem SMC vztraja."

Brglez je bil eden najvidnejših članov SMC poleg njenega predsednika Mira Cerarja. Bil je podpredsednik stranke in predsednik DZ v minulem mandatu. A med njima so se večkrat kresala mnenja. Najbolj sta retoriko zaostrila ob sprejemanju novele zakona o tujcih, ki je ob poslabšanju situacije predvidela zaostritev pogojev za vstop tujcev v državo.

V zadnjem času pa je zbodla v oči Brglezova izjava v intervjuju za STA, da bi bil pripravljen še naprej voditi DZ, čeprav je izvršni odbor stranke kot edinega kandidata strankam leve sredine ponudil Cerarja. Prav tako so mediji poročali, da imata Cerar in Brglez različne poglede glede sodelovanja v prihodnji koaliciji, čeprav sta oba vseskozi zatrjevala enako, torej da SMC ne bo šla v koalicijo, ki jo sestavlja SDS z Janezom Janšo na čelu.