c S

V Španiji prvo sojenje za krajo dojenčkov med diktaturo generala Franca

26.06.2018 17:03 Madrid, 26. junija (STA) - V Madridu se je danes začelo prvo sojenje za več tisoč domnevnih primerov kraje novorojenčkov v času diktature generala Francisca Franca. Pred sodišče je stopil prvi obtoženi za tovrstno prakso, 85-letni upokojeni ginekolog Eduardo Vela.

Vela je v času diktature generala Franca delal v nekdanji bolnišnici San Ramon v Madridu. Obtožen je, da je leta 1969 danes 49-letno Ines Madrigal ob rojstvu odvzel biološki materi, jo dal v nezakonito posvojitev ter ponaredil njen rojstni list, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Obtožnica ga bremeni ponarejanja uradnih dokumentov, nezakonite posvojitve, nezakonitega pridržanja in potrditve neobstoječega rojstva, tožilstvo pa zanj zahteva 11-letno zaporno kazen.

Vela je danes pred sodiščem vse obtožbe zanikal.

Madrigalova je ob tem povedala, da ni pričakovala odgovorov o svojem poreklu ali opravičila. Upa pa, da bo to sojenje spodbudilo oblasti k ponovnemu odprtju preiskave številnih drugih primerov "ukradenih dojenčkov".

Upokojeni zdravnik je bil v povezavi s temi primeri prvič zaslišan leta 1982, ko je neka revija objavila pogovore z več ženskami, ki so trdile, da so jim v bolnišnici San Ramon po porodu odvzeli otroke. Vendar je bila preiskava neuspešna.

Vela je nato leta 2013 preiskovalcem dejal, da je kot direktor bolnišnice večkrat podpisal dokumente, ne da bi jih prebral. Danes se sicer pred sodiščem ni mogel spomniti osnovnih informacij glede te ustanove in zanikal, da je podpis na rojstnem listu Madrigalove njegov.

General Franco je v Španiji vladal z železno roko od konca španske državljanske vojne leta 1939 do svoje smrti leta 1975. V tem obdobju naj bi bili številni zdravniki, medicinske sestre, nune in duhovniki vpleteni v kraje novorojenčkov. Otroke nasprotnikov režima, revnih staršev ali rojene v nezakonski zvezi so staršem odvzeli pod pretvezo, da je njihov novorojenec umrl ob rojstvu ali nekaj ur po njem. V prepričanju, da bo imel boljše življenje v vplivni, konservativni in predani katoliški družini, pa so ga nato dali v posvojitev. Odvzemanje novorojenčkov se je nadaljevalo tudi po Francovi smrti do leta 1987, ko je začela veljati zakon, ki je postopek posvojitve omejil.