c S

Danski tovorni ladji z migranti dovolili vplutje v italijansko pristanišče

26.06.2018 08:59 Palermo, 26. junija (STA) - Danski tovorni ladji Alexander Maersk, na kateri je več kot 100 migrantov, so dovolili vplutje v italijansko pristanišče Pozzallo na Siciliji, so v ponedeljek sporočile tamkajšnje oblasti. Medtem v Sredozemskem morju ostaja ladja Lifeline nevladne organizacije z več kot 230 rešenimi migranti, ki pa naj bi ji dovolili vpluti na Malto.

Italijanski notranji minister Matteo Salvini je ladji Alexander Maersk, ki je bila pred pristaniščem Pozzallo, dovolil vplutje, je v ponedeljek zvečer povedal župan Pozzalla Roberto Ammatuna. "Danes je pomemben dan, saj je pokazal, da je solidarnost še vedno razširjena," je dodal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Ladja je v petek po navodilih italijanske obalne straže rešila 108 migrantov, vendar pa ji Salvini ni dovolil vstopa v italijanska pristanišča.

Danska ministrica za priseljevanje Inger Stojberg je pred tem v ponedeljek poudarila, da "so bili ti migranti namenjeni v Italijo in da jih mora zato sprejeti Italija". Dodala je, da je ta zastoj podjetje Maersk Line, ki upravlja ladjo, "stal veliko denarja".

Tudi v podjetju so pozvali k hitri rešitvi. "To predstavlja varnostno in zdravstveno tveganje tako za posadko kot tudi za uboge migrante na krovu," so povedali.

Medtem je že od četrtka na morju ladja Lifeline nemške nevladne organizacije Mission Lifeline, na kateri je več kot 230 migrantov. Tej ladji italijanske oblasti niso dovolile vplutja v italijanska pristanišča.

Francija je danes sporočila, da se zdi, da se za ladjo obeta "evropska rešitev" in da ji bodo dovolili pristanek na Malti. To je povedal tiskovni predstavnik francoske vlade Benjamin Griveaux za radio RTL.