c S

Ovse: Erdogan na volitve z neupravičeno prednostjo

26.06.2018 07:45 Dunaj, 25. junija (STA) - Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so ocenili, da se je turški predsednik Recep Tayyip Erdogan na volitve podal z "neupravičeno prednostjo". Med kampanjo so bile namreč medijska svoboda, svoboda govora in pravica do javnih zborovanj zaradi izrednega stanja okrnjene.

"Omejitve temeljnih svoboščin so vplivale na te volitve," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal koordinator Ovsejevih opazovalcev v Turčiji Ignacio Sanchez Amor. Ovse je nadzor izvedel skupaj s Parlamentarno skupščino Sveta Evrope. Gre sicer za preliminarne ugotovitve.

Priljubljene turške televizijske postaje po navedbah opazovalcev, ki so spremljali tudi parlamentarne volitve, veljajo za naklonjene Erdoganu in so ga skupaj z njegovo Stranko za pravičnost in razvoj (AKP) obravnavale bolj pozitivno.

Kot pozitivno pa so navedli veliko možnost izbire volivcev in visoko volilno udeležbo. So pa opozorili, da je bila policijska prisotnost na voliščih tokrat bolj vsiljiva, kar je prispevalo k "občutku negotovosti in potencialnega pritiska na volivce in občasno tudi opazovalce".

Prav tako so oblasti tik pred volitvami spremenile volilno zakonodajo v korist vladajoče AKP. "Oblasti čaka kar nekaj dela, da bodo prihodnje volitve skladne z demokratičnimi standardi in zavezami," so poudarili pri Ovse.

Kritičen je tudi glavni Erdoganov tekmec Muharrem Ince, ki je opozoril na volilno prevaro, vendar ne z namenom spremembe končnega rezultata. Že pred tem je namreč priznal poraz in Erdogana pozval, naj bo voditelj vseh prebivalcev Turčije.

Uradni rezultati volitev bodo po navedbah državne volilne komisije znani prihodnji četrtek. Po preštetih skoraj vseh glasovih je Erdogan prejel 52,59 odstotka glasov. Prisegel naj bi 8. julija, ko naj bi se sestal tudi novi parlament.