c S

Srbija in Črna gora odprli nova poglavja v pogajanjih z EU

26.06.2018 07:44 Beograd/Podgorica, 25. junija (STA) - Srbija in Črna gora sta danes v okviru zasedanja zunanjih ministrov EU odprli nova poglavja v pogajalskem procesu za članstvo v EU. Srbija je odprla dve poglavji, kar je sicer manj, kot so pričakovali v Beogradu, Črna gora pa enega. Zvečer se bodo v Luxembourgu sestali tudi predstavniki Srbije, Črne gore in Evropske komisije.

Srbija je odprla poglavje 33 o financah in proračunu ter poglavje 13 o ribištvu, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug. S tem je Srbija odprla 14 od skupno 35 pogajalskih poglavij, dve pa je začasno že zaprla.

Srbska premierka Ana Brnabić je sicer danes sporočila, da je bila Srbija pripravljena na odprtje petih poglavij, "a smo, kjer smo". "Lahko bi bilo več. A si prizadevamo naprej in pričakujemo odprtje dodatnih poglavij do konca leta," je izjavila Brnabićeva.

Najtežje poglavje Srbijo sicer čaka v povezavi z normalizacijo odnosov s Kosovom, katerega neodvisnosti Srbi ne priznavajo. V povezavi s tem poglavjem je v soboto znova prišlo do pozitivnih premikov, ko sta se po treh mesecih premora znova sestala predsednika obeh držav, srbski Aleksandar Vučić in kosovski Hashim Thaci.

Na drugi strani se pristopna pogajanja Črne gore nadaljujejo razmeroma nezapleteno naprej, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Podgorica je danes odprla poglavje 17 o gospodarski in denarni politiki. S tem je Črna gora doslej odprla 33 od skupno 35 poglavij, tri pa je začasno že zaprla. Nedotaknjeni ostajata še poglavji o okolju (27) in o konkurenčnosti (8), še navaja APA.