c S

Libija zavrnila Salvinijev predlog o begunskih centrih na južni meji

26.06.2018 07:32 Tripoli, 25. junija (STA) - Libijske oblasti so zavrnile predlog italijanskega notranjega ministra Mattea Salvinija, ki je ob današnjem obisku v Libiji predlagal ustanovitev begunskih centrov na južni meji Libije. Kot je poudaril namestnik libijskega premierja Ahmed Majtik, takšno možnost kategorično zavračajo, saj je tudi v nasprotju z libijsko zakonodajo.

"Podpiramo kakršen koli libijski državni program, ki temelji na partnerstvu med nami in EU prek Italije. Libija je zaradi migrantske krize veliko pretrpela; toliko kot Italija ali še več," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Majtik, ob tem pa poudaril, da begunskih centrov na svojem ozemlju ne bodo dopustili.

Salvini je prek Twitterja pojasnil, da so libijskim oblastem predlagali sprejemne centre na južnih mejah države. Namen takšnega ukrepa je po njegovih besedah tudi preprečitev tega, da bi se Libija spremenila v begunski žep.

Italijanski notranji minister je na novinarski konferenci sicer pozval k okrepitvi tako libijskih kot zunanjih meja EU, ob tem pa zagotovil polno spoštovanje libijske suverenosti. Napovedal je tudi povečanje sredstev za razvojno pomoč, ni pa znano, ali ga je pogojeval s soglasjem glede vzpostavitve begunskih centrov.

Libija sicer za prvo polovico septembra načrtuje konferenco o migracijah, na katero so povabili tudi evropske partnerje.

Libijska obalna straža je v nedeljo v treh ločenih operacijah z ladij rešila skupno 948 migrantov. Skupno je od srede rešila ali pomagala rešiti 2000 migrantov, za kar se jim je "kot minister in kot oče" zahvalil tudi Salvini.

Pred tem je nevladne organizacije v nedeljo neposredno pozval, naj nehajo reševati migrante ob severnoafriški obali. "Dovolite libijskim oblastem, da opravijo svoje delo ter rešijo, oskrbijo in vrnejo migrante v njihove države, kot to že nekaj časa počnejo. Ne pa da jih nenasitne ladje nevladnikov ovirajo in jim povzročajo težave," je dejal in poudaril, da italijanska pristanišča "so in bodo zaprta za tiste, ki pomagajo tihotapcem ljudi".