c S

Po praznikih nadaljevanje pogovorov o novi vladni koaliciji

26.06.2018 07:41 Ljubljana, 25. junija (STA) - Po praznikih bodo nadaljevali pogovore o sestavi vladne koalicije. Ti bodo lahko po tistem, ko so skoraj vse poslanske skupine podprle Mateja Tonina za predsednika DZ, potekali nekoliko bolj umirjeno. Kako tečejo pri prvaku zmagovite SDS Janezu Janši, ni znano, prvak drugouvrščene LMŠ Marjan Šarec pa je napovedal, da bodo nadaljevali v torek.

V SDS so sicer že pred več kot tednom dni napovedali, da bodo strankam, ki so bile izvoljene v parlament, poslali osnutek koalicijske pogodbe, a je nato Janša ob robu petkove ustanovne seje DZ dejal, da je osnutek sicer pripravljen, a bo poslan le, če bodo dobili mandat. "Imamo ustavo, imamo poslovnik. Proces sestave vlade je relativno počasen," je dodal.

Šarec je v izjavi medijem ob robu nedeljske slavnostne seje DZ pojasnil, da bodo v torek nadaljevali s pogovori. Ob tem je dejal, da doslej nekih vsebinskih pogajanj še ni bilo, bolj tipanja, a kljub temu je optimističen in verjame, da bi mu lahko uspelo sestaviti koalicijo, ki bi pod njegovim vodstvom sestavila vlado.

V kakšni sestavi bodo potekali ti pogovori, pa še ni jasno. Ob petkovi ustanovni seji DZ, ko so se stranke LMŠ, SD, SMC, DeSUS, SAB in NSi uskladile o podpori Toninovi kandidaturi, je Šarec sicer dejal, da so to obrisi koalicije, kakršne si želijo. A v NSi so poudarili, da to še ne prejudicira sestave vlade. Tonin pa je napovedal, da se bo še naprej pogovarjal tudi z Janšo.

Po drugi strani nadaljnjih pogovorov s Šarcem ne zavračajo v Levici, četudi so bili ob izvolitvi Tonina razočarani. Matej T. Vatovec je v izjavi za medije ob robu petkove seje poudaril, da izvolitev predsednika DZ "ni neka začasna stvar, nekaj, kar se naredi kar tako, ampak je močan indikator tega, kakšna bo prihodnja koalicija". "Mi smo šli v pogovore iskreno, ampak očitno na drugi strani te iskrenosti ni bilo," je ocenil.

Levica je bila tudi edina poslanska skupina, ki je odrekla podporo Toninu. Po Vatovčevih besedah pa v Levici upajo, da si bo blok sredinskih strank v nadaljevanju nekoliko premislil in da bo želel postaviti vsebino pred tovrstna kadrovska kupčkanja.

Tudi sicer so bila v petek stališča o tem, ali Toninova izvolitev že nakazuje novo vladno koalicijo, deljena. Igor Zorčič iz SMC je ocenil, da je bila uskladitev Tonina kot skupnega kandidata šestih strank predvsem pomembna z vidika vzpostavitve zaupanja, za katerega upa, da se bo tudi upravičilo, ko se bodo te stranke usedle za mizo in se trudile najti skupni jezik. Ob tem je izrazil dvom, da bi bilo lažje kot z NSi sodelovati z Levico.

Šarec pa je o tem, ali je bližje njegovi koaliciji NSi ali Levica, dejal, da je "vse odvisno od tega, kaj bo kdo zahteval, kaj bo pričakoval". "Ker ni seveda odvisno od nas, nismo mi tisti, ki bi rekli 'tega želimo, tega ne maramo'. Verjamem, da če bomo programsko vrgli na mizo tisto, kar želimo, in se tehtno pogovorili, potem bomo ugotovili, ali smo za skupaj ali ne. Če bo šlo skupaj, bomo seveda veseli, če pa bo kdo ugotovil, da se tukaj ne vidi, je pa bolje prva zamera kot zadnja," je pojasnil.

Kot kaže, je torej pred nadaljevanjem pogajanj še vse odprto. Poslanske skupine sicer po ustanovni seji DZ čakajo tudi povabilo predsednika republike Boruta Pahorja na formalne pogovore o bodočem mandatarju. Pahor je že večkrat dejal, da bo prvi mandat za sestavo vlade podelil Janši. Če bi se izkazalo, da ima večino kakšna druga koalicija, pa sta se dogovorila, da se bo Janša odrekel mandatu.

Pahor je v današnjem intervjuju za Radio Slovenija sicer povedal, da se bo verjetno v sredo v Vili Podrožnik uradno sestal s predsednikom DZ Matejem Toninom. Ta ga bo seznanil, kako poteka oblikovanje poslanskih skupin in kdaj lahko pričakuje pismo, da imajo vse poslanske skupine svoje vodje in so tako pripravljene, da skupaj ugotovijo "ali in kdo uživa potrebno parlamentarno večino", da mu poveri mandat.

Vodje poslanskih skupin namerava Pahor sprejeti konec naslednjega tedna ali v začetku julija. Od njih pričakuje, da bodo dovolj jasni, da bo izvedel, ali predsednik SDS Janša uživa zadostno podporo, da mu podeli mandat. Tega mu bo poveril tudi, če bi iz pogovorov z vodji poslanskih skupin izhajalo, da ni jasne predstave o tem, kdo utegne imeti večino.

Ocenil je še, da ima nova koalicija možnosti za uspeh le, če bo imela jasen skupen političen cilj, če pa bo nastala proti nekomu ali samo zato, ker bo to edina možnost, da ne bo novih predčasnih volitev, potem lahko pričakujemo v naslednjih letih "velike težave", je dejal.

Tudi v LMŠ čakajo predsednika republike. Kot je v nedeljo dejal Šarec, je zdaj on na potezi, da skliče poslanske skupine, "in potem bomo z veliko mero občutljivosti šli v te pogovore, ker se zavedamo, da je situacija izjemno težka". "Pravzaprav tako zapletene situacije nismo imeli niti v 90. letih in mislim, da bo treba imeti veliko mero potrpljenja in da bo vsak moral najprej premisliti, kje bo stopil korak nazaj, in ne, kje bo kaj izboril zase, ker drugače bo težko prišlo do dogovorov," je še dodal.

Dejal je še, da želijo koalicijo sestavljati res počasi. "Razmere sicer terjajo hitro konstituiranje vlade, ampak vendarle neka naglica ni na mestu, ker država vendarle deluje," je ocenil.