c S

Cerar v Bruslju opozoril na pomen sodelovanja z državami Zahodnega Balkana

24.06.2018 20:00 Bruselj, 24. junija (STA) - Premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar je po izrednem vrhu EU na temo migracij v Bruslju ocenil, da je bila rdeča nit današnjega srečanja skladna s pričakovanji Slovenije. Ob nujnosti celovitih skupnih odzivov je Cerar poudaril pomen varnosti in humanosti ter potrebo po konkretnih aktivnostih in pomoči državam Zahodnega Balkana.

"Odkrita in konstruktivna razprava med voditelji članic unije, ki nas migracijski pritiski najbolj zadevajo, je dobra podlaga za nadaljnje rešitve, o katerih bomo razpravljali in odločali na zasedanju Evropskega sveta konec tedna," so Cerarjevo oceno neformalnega srečanja voditeljev držav članic EU na temo migracij in evropske azilne politike, strnili v kabinetu predsednika vlade.

Glavni namen srečanja, ki ga je sklical predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, je bilo sicer iskanje rešitev pred Evropskim svetom, ki bo prihodnji konec tedna. Cerar pa je že ob prihodu na vrh poudaril, da je v interesu Slovenije, da se vprašanja migracij rešujejo usklajeno, na evropski ravni, pri tem pa napovedal, da bo Slovenija aktiven akter pri iskanju rešitev.

Kot izjemno pomembno za Slovenijo je Cerar izpostavil krepitev nadzora na zunanjih mejah EU, ohraniti in krepiti pa je po njegovem mnenju treba sodelovanje s tretjimi državami, pa naj bodo to izvorne države migracij ali tranzitne države. Ob tem po mnenju Cerarja ne gre pozabiti pomena sodelovanja z državami Zahodnega Balkana. "Določeni tokovi migracij se na tem območju že krepijo, zato ga ne smemo zanemariti, vzporedno ob tem, ko obravnavamo denimo krizne razmere na področju med Afriko in Italijo," je ocenil Cerar.

Cerar je danes prav tako poudaril, da se Slovenija zavzema za prenovo evropskega azilnega sistema, ki mora pripeljati do večje učinkovitosti in hkrati zagotavljati, da bo resnično solidaren.

Voditelji 16 evropskih držav in evropskih institucij so se po izrednem vrhu sicer razšli brez sklepov, a večinoma precej zadovoljni. Kot so poudarili, so izmenjali mnenja, jasno izrazili stališča in pretresli nekatere ideje, v prihodnjih dneh pa morajo po dodatnem premisleku slediti konkretne odločitve.