c S

V Luksemburgu danes zasedajo zunanji in obrambni ministri EU

25.06.2018 12:00 Bruselj/Luxembourg, 25. junija (STA) - Zunanji in obrambni ministri EU bodo danes v Luksemburgu na skupnem zasedanju razpravljali o napredku pri uresničevanju načrtov za krepitev obrambnega sodelovanja v uniji. Zunanji ministri bodo na ločenem sestanku obravnavali vrsto tem, predvidoma tudi dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije.

Zunanji in obrambni ministri bodo razpravljali o napredku pri uresničevanju projekta stalnega obrambnega sodelovanja, znanega pod okrajšavo Pesco, in načrtov za izboljšanje vojaške mobilnosti.

Obravnavali bodo tudi predlog evropskega mirovnega sklada - novega zunajproračunskega instrumenta, ki naj bi zagotovil učinkovitejše financiranje skupnih stroškov vojaških operacij ter podporo mirovnim operacijam partnerjev in reformi varnostnih sil tretjih držav.

V drugem delu skupnega zasedanja se jim bo pridružil generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Razpravljali bodo o sodelovanju med EU in Natom pred julijskim vrhom zavezništva sredi julija.

Zunanji ministri pa bodo na ločenem zasedanju med drugim obravnavali razmere v Jemnu, Afriškem rogu in Jordaniji, brez razprave naj bi sprejeli nove sankcije proti Venezueli in Mjanmaru. Pričakuje pa se tudi, da bosta na dnevnem redu Severna Koreja in dogovor Skopja in Aten o imenu Makedonije.

Slovenijo bosta danes v Luksemburgu zastopala obrambna ministrica Andreja Katič in državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar.