c S

Erdoganov tekmec priznal poraz na volitvah

25.06.2018 13:06 Ankara, 25. junija (STA) - Muharrem Ince, glavni tekmec turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana na nedeljskih predsedniških volitvah, je danes priznal poraz in sprejel volilne rezultate. Erdogana je ob tem pozval, naj bo voditelj vseh 80 milijonov prebivalcev Turčije. "Ste predsednik vseh nas," je dejal, kot poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ince, kandidat glavne opozicijske Republikanske ljudske stranke (CHP), je upal, da bi se z Erdoganom pomeril še v drugem krogu, a si je aktualni turški predsednik nov mandat priboril že v nedeljo. Po podatkih, ki jih je na podlagi 99 odstotkov preštetih glasov objavila turška tiskovna agencija Anadolu, je Erdogan prejel 52,5 odstotka glasov, Ince pa 31,7 odstotka.

"Sprejemam te rezultate volitev," je dejal Ince na današnji novinarski konferenci. Priznal je, da je Erdogan dobil več kot 10 milijonov glasov več od njega.

A hkrati je dejal, da so bile volitve nepoštene. Opozoril je, da je imel med predvolilno kampanjo na voljo precej manj časa na televiziji, zaradi česar je na današnji novinarski konferenci zahteval, da jo zapusti novinar nacionalne televizije TRT. Kot je dejal, je televizija bolj ali manj ignorirala njegove predvolilne aktivnosti. Novinar TRT je njegovo zahtevo upošteval in odšel, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ince je namignil tudi, da je prišlo do poneverjanj glasov, kar naj bi zabeležili opazovalci njegove stranke na voliščih. Bolj konkreten pri obtožbah pa ni želel biti. Je pa napovedal, da "se bo še naprej boril, dokler Turčija ne bo Turčija za vse", še poroča AFP.