c S

Trump zagrozil z 20-odstotnimi carinami na uvoz evropskih avtomobilov

23.06.2018 07:23 Washington, 22. junija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je na spletnem družbenem omrežju Twitter zagrozil, da bo uvedel 20-odstotne carine na avtomobile, ki bi jih ZDA uvozile iz EU. Trumpov zapis je odziv na carine na ameriško blago, ki jih je unija uveljavila danes, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Če te carine in ovire ne bodo kmalu odpravljene, bomo uvedli 20-odstotne carine na vse njihove avtomobile, ki prihajajo v EU. Izdelujte jih tukaj!" je tvitnil Trump.

Danes so v veljavo stopile sredi meseca potrjene višje carine EU na ameriško blago v vrednosti 2,8 milijarde evrov letno. Gre za odziv unije na carine, ki jih je Trump uvedel na evropski izvoz jekla in aluminija. Za veliko večino ameriških proizvodov bodo carine 25-odstotne.

ZDA so 1. junija carine na uvoz jekla iz Evrope določile pri 25 odstotkih, na uvoz aluminija pa pri desetih odstotkih. Podobne ukrepe je Washington uvedel tudi proti številnim drugim državam, kar je utemeljil z ogrožanjem nacionalne varnosti.

EU se je odzvala s carinami na uvoz ameriškega blaga v vrednosti 2,8 milijarde evrov. Gre za izdelke, kot so slavne ameriške kavbojke, motorna kolesa (npr. Harley Davidson) in viski. Na seznamu so tudi brusnice, brusnični sok, pomarančni sok, sladka koruza in arašidovo maslo, pa moška usnjena obutev, kozmetični izdelki ter vrsta proizvodov iz jekla.

Komisija je sicer izračunala, da je evropski izvoz jekla in aluminija, ki ga zadevajo ameriške carine, vreden 6,4 milijarde evrov. Ker tokratne carine pokrivajo le 2,8 milijarde evrov vreden ameriški izvoz, obstaja načrt še za pokritje preostalih 3,6 milijarde evrov.