c S

Slab teden za vlagatelje na Ljubljanski borzi

23.06.2018 07:23 Ljubljana, 22. junija (STA) - Vlagatelji na Ljubljanski borzi ob koncu tedna večinoma nimajo večjega razloga za veselje. Indeks SBI TOP se je v primerjavi z zaključno vrednostjo prejšnjega petka do konca tega petkovega trgovanja znižal za 0,86 odstotka, končal je pri 886,75 točke. Največ zanimanja je znova veljalo za delnice Cinkarne Celje.

Skupno je tedenski promet dosegel 9,72 milijona evrov oziroma povprečno skoraj dva milijona na dan. Na delnice Cinkarne Celje je odpadlo 2,87 milijona evrov, pocenile so se za 1,98 odstotka.

Družba Anatol iz skupine Martens Management Group, ki je povezana z avstrijskim sistemom Ring International Holding, je prejšnji teden sporočila, da ne bo objavila prevzemne ponudbe za Cinkarno. Kot so sporočili, so se za to kljub objavljeni prevzemni nameri odločili, ker jim ni bilo omogočeno, da bi pravočasno opravili skrbni pregled družbe.

Vmes so se pojavile neuradne informacije, da naj bi pretežno državni lastniki Cinkarne razmišljali o oblikovanju prodajnega konzorcija. Poslanska skupina Levica je ta teden vlado, ki opravlja tekoče posle, pozvala, naj privatizacijo Cinkarne in Gorenja ustavi.

Druge najbolj prometne so bile v iztekajočem se tednu delnice Krke z 2,42 milijona evrov prometa. V primerjavi z zaključno vrednostjo prejšnjega petka so teden končale na izhodišču.

Tretje po prometu so bile delnice Telekoma Slovenije z 1,46 milijona evrov zanimanja. Pocenile so se za 0,87 odstotka.

Sicer so se med delnicami v indeksu najbolj pocenile delnice Gorenja (-5,88 odstotka), Luke Koper (-3,14 odstotka), Zavarovalnice Triglav (-0,32 odstotka) ter Petrola (-0,29 odstotka). Podražile pa so se delnice KD Group (2,38 odstotka), Uniorja (1,69 odstotka), Intereurope (0,81 odstotka) ter Pozavarovalnice Sava (0,57 odstotka).

Na Ljubljanski borzi so se sicer v minulem tednu največjih donosov lahko veselili lastniki delnic Salusa, ki so se podražile za 3,23 odstotka.