c S

ZDA podaljšale sankcije proti Severni Koreji

23.06.2018 16:40 Washington, 23. junija (STA) - Ameriški predsednik Donald Trump je v petek podaljšal gospodarske sankcije proti Severni Koreji za eno leto in odločitev utemeljil s tem, da država še vedno predstavlja izredno grožnjo ZDA. Še pred dnevi je sicer trdil, da Pjongjang več ne pomeni jedrske grožnje ZDA.

Ostre gospodarske sankcije, ki veljajo že od leta 2008, je podaljšal z izvršnim ukazom.

"Obstoj in tveganje širjenja cepljivega materiala, uporabnega za orožje, na Korejskem polotoku ter dejanja in politike severnokorejske vlade še vedno predstavljajo neobičajno in izredno grožnjo nacionalni varnosti, zunanji politiki in gospodarstvu ZDA," je zapisal v ukazu.

Trump je sicer že po zgodovinskem vrhu s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom v Singapurju 12. junija dejal, da sankcij ZDA ne bodo odpravile, dokler Pjongjang ne bo naredil napredka pri denuklearizaciji. Hkrati pa je takrat tvitnil, da se lahko vsi sedaj počutijo bolj varne, saj Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pentagon je v petek še sporočil, da so se ZDA in Južna Koreja dogovorili, da za nedoločen čas začasno ustavijo še dvoje vojaških vaj v okviru programa urjenja. Pred tem so že potrdili, da avgusta ne bodo pripravili rednih obsežnih skupnih vojaških vaj, na katerih sodeluje okoli 17.500 ameriških vojakov. Iz Pentagona so v petek še dodali, da vaje odpovedujejo "v podporo diplomatskim pogajanjem pod vodstvom državnega sekretarja Mika Pompea" in da bodo morebitne dodatne odločitve odvisne od "nadaljevanja pogajanj Pjongjanga v dobri veri", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ustavitvi skupnih vojaških vaj sicer vidijo nekateri pomembno zmago za Pjongjang in njegovo zaveznico Kitajsko.