c S

V Bruslju v nedeljo srečanje Vučića in Thacija

23.06.2018 16:50 Bruselj, 23. junija (STA) - Predsednika Srbije in Kosova Aleksandar Vučić in Hashim Thaci se bosta v nedeljo po treh mesecih v Bruslju znova sešla na pogovorih o normalizaciji odnosov med Beogradom in Prištino. Po poročanju srbske tiskovne agencije Tanjug bo glavna tema srečanja sklenitev končnega, pravno obvezujočega sporazuma o normalizaciji odnosov.

Predsednika naj bi govorila tudi o uresničevanju že doseženih dogovorov med Beogradom in Prištino.

Po pisanju kosovskega spletnega portala koha.net bo Thaci v Bruselj potoval sam, ker mu v letu dni ni uspelo oblikovati delovne skupine za dialog. Opozicija namreč zavrača, da bi bil Thaci glavni pogajalec.

Po poročanju Tanjuga predsednika na nov krog pogajanj prihajata na vabilo visoke zunanjepolitične predstavnice EU Federice Mogherini. Dvostranski sestanki Mogherinijeve z delegacijama so predvideni popoldne okoli 16. ure, nato naj bi sledili tristranski pogovori. Iz urada visoke zunanjepolitične predstavnice so sporočili, da bodo nadaljevali prizadevanja za normalizacijo odnosov, se seznanili z uresničenim ter govorili o prihodnjih korakih.

Nazadnje sta se Vučić in Thaci sešla 23. marca. Tudi tedaj sta govorila o pravno obvezujočem sporazumu, a je Vučić vztrajal pri ustanovitvi Skupnosti srbskih občin, mednarodno priznani obliki avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se strani dogovorili že leta 2013. Kosovsko ustavno sodišče je leta 2016 ugotovilo, da določeni deli tega dogovora niso v skladu z ustavo. Sporno je namreč oblikovanje skupnosti le ene etnične skupine. Beograd pa vztraja pri sklenjenem dogovoru in ga ne želi spreminjati.

Priština želi pred vprašanje skupnosti srbskih občin postaviti energijo in druga odprta vprašanja.

Odnosi med Beogradom in Prištino so letos napeti, še posebej po umoru zmernega politika kosovskih Srbov Oliverja Ivanovića sredi januarja ter aretaciji vodje srbskega vladnega urada za Kosovo Marka Đurića konec marca.

Tudi sicer se dialog že dolgo ni premaknil z mrtve točke zaradi vrste incidentov in lanskih volitev v obeh državah. Normalizacija odnosov med Beogradom in Prištino je sicer pogoj za napredek Srbije in Kosova na poti v Evropsko unijo.