c S

Kopač Mrakova in Pogačar na seji Sveta za zaposlovanje in socialne zadeve

22.06.2018 13:57 Luxembourg, 22. junija (STA) - Ministrica za delo, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak in državni sekretar Peter Pogačar sta se v Luksemburgu udeležila seje Sveta za zaposlovanje in socialne zadeve. Po navedbah ministrstva je bila ena ključnih za nadaljnji razvoj pravic državljanov EU na trgu dela in za zagotavljanje pravičnih pogojev za mobilnost delavcev.

Na četrtkovi seji so najprej uradno sprejeli spremembo direktive o napotenih delavcih, ki je bila dogovorjena z Evropskim parlamentom. Usklajevanja so bila dolga in naporna, Kopač Mrakova pa je izrazila zadovoljstvo, da so zagotovili pravico delavcev do enakega plačila za enako delo na istem kraju, pri čemer je ves čas vztrajala, so sporočili z ministrstva.

Svet je sprejel dva zakonodajna predloga, ki izhajata iz evropskega stebra socialnih pravic, po intenzivni razpravi pa tudi spremembo pravil o koordinaciji sistemov socialne varnosti, ki mobilnim delavcem zagotavljajo dostop do pravic iz socialnih zavarovanj povsod po EU.

Kopač Mrakova je podprla boljša pravila koordinacije sistemov socialne varnosti, obenem pa odločno nasprotovala ideji o indeksaciji otroških dodatkov za delavce migrante, katerih otroci živijo v drugi državi.

Svet je prav tako sprejel direktivo o usklajevanju poklicnega in družinskega življenja staršev in oskrbovalcev, ki je bila prvi zakonodajni predlog iz evropskega stebra socialnih pravic. Z njo bodo zagotovili korak naprej v EU pri pravicah staršev in oskrbovalcev, ki se soočajo z izzivi pri usklajevanju poklicnega in družinskega življenja.

Slovenija vse te pravice - plačan očetovski in starševski dopust, dopust za oskrbo otrok in zakoncev ter pravico za prošnjo za prožne oblike dela - že zagotavlja. Ne glede na to je ministrica izrazila obžalovanje, da je šel kompromis glede nadomestila v času neprenosljivega starševskega dopusta (mesec in pol v dveh neprenosljivih mesecih) predaleč in ne bo zagotovil skupnih ciljev.

Drugi pomembni korak pri izvajanju stebra socialnih pravic pa je bilo sprejetje direktive o preglednih in predvidljivih delovnih pogojih. Direktiva zagotavlja vsem delavcem, zlasti pa najbolj ranljivim, da so ob sklenitvi delovnega razmerja ustrezno obveščeni o vseh pogojih dela.

Svet je med drugim tudi sprejel priporočila za države članice v okviru evropskega semestra 2018 in prenovljene smernice za zaposlovanje. Priporočila kažejo, da so se razmere na trgu dela v EU izboljšale, a da ostaja še prostor za izboljšave v reformnih procesih držav, so še zapisali na ministrstvu.