c S

MVK predlaga DZ potrditev vseh poslanskih mandatov

22.06.2018 12:58 Ljubljana, 22. junija (STA) - Mandatno-volilna komisija je na seji brez glasu proti izglasovala sklep, s katerim je DZ predlagala, naj potrdi mandate vsem 90 poslankam in poslancem, ki so bili izvoljeni na predčasnih volitvah v DZ 3. junija. Ni pa obravnavala vlog z zahtevama za zadržanje prve seje DZ.

Vlogi na DVK sta podala Jožef Jarh in skupina šestih podpisnikov - Franc Žnidaršič, Rastko Plohl, Janko Veber, Gašper Ferjan, Jožef Jarh in Vili Kovačič. Zahtevali so začasno zadržanje prve seje DZ in presojo skladnosti predčasnih volitev z ustavo in mednarodnopravnimi akti. Vendar pa je MVK ocenila, da ne gre za pritožbo po 109. členu zakona o volitvah v DZ, zato je soglasno sklenila, da vlog ne bo obravnavala.

Po seji mandatno-volilne komisije bo na plenarni seji sledilo potrjevanje mandatov poslancev in volitve predsednika DZ. Za to funkcijo bo kandidiral predsednik NSi Matej Tonin. Izrecno so mu podporo poleg NSi napovedali v LMŠ, SD, DeSUS, SAB, SMC. Glasovanje o kandidatu za predsednika DZ je sicer tajno.