c S

V igri za začasnega predsednika DZ več imen

21.06.2018 17:46 Kamnik, 21. junija (STA) - Predsednik LMŠ Marjan Šarec je po današnjem pogovoru s predsedniki SD, SMC, SAB in DeSUS dejal, da je v igri za predsednika DZ več imen. Zavzel se je za to, da se v petek na ustanovni seji imenuje začasnega predsednika, in napovedal, da bodo medstrankarske pogovore nadaljevali v petek zjutraj.

Šarec v izjavi za medije ni želel navesti, katera vsa imena so v igri za kandidata za predsednika DZ, ki naj bi ga volili na petkovi ustanovni seji. Potrdil je, da je za LMŠ sprejemljivih več imen, tudi predsednik SMC in premier, ki opravlja tekoče posle, Miro Cerar in aktualni predsednik DZ Milan Brglez. "Za nas je sprejemljiv tisti, o katerem se bomo uskladili," je povedal.

Če bi to prineslo potrebnih 46 glasov, pa so kandidata kljub drugačnim napovedim v preteklih dneh pripravljeni predlagati tudi v LMŠ. To pa ne bi bil niti on sam niti ne Brane Golubovič, ki je sicer edini med novoizvoljenimi poslanci LMŠ s poslanskimi izkušnjami, je zatrdil Šarec.

Po njegovih besedah bi bilo logično, da bi omenjene stranke na petkovi seji predlagale skupnega kandidata. "Če ne bo en sam, potem nima smisla," je ocenil in dodal, da se o tem načeloma strinjajo.

Dejstvo, da se voditelji morebitne koalicije na današnjem sestanku niso uspeli uskladiti o imenu kandidata za predsednika DZ, Šarec pripisuje razdrobljenosti političnega prostora. "Normalno je, da želi vsak ponuditi svojega kandidata," je povedal.

Pogovore med strankami bodo po Šarčevih napovedih nadaljevali v petek zjutraj. Ali bodo v isti sestavi, še ni povsem jasno. Šarec se je sicer ta teden ločeno sestal tudi z Levico, ki pa vabila za skupni sestanek za zdaj naj ne bi dobila. Bi pa lahko ravno Levica prispevala potrebne glasove za izvolitev predsednika DZ. Po nekaterih neuradnih informacijah jim je od imen, ki se omenjajo, še najbližje aktualni predsednik DZ Brglez.

Na vprašanje, ali so se danes pogovarjali tudi že o koalicijskem sodelovanju, je Šarec pojasnil, da je šlo za prvi sestanek v takšni sestavi in da se je bilo treba pogovoriti marsikaj, po njegovih besedah pa je tekla predvsem o petkovi ustanovni seji DZ. Znova je poudaril, da so to samo pogovori med strankami, ne pa oblikovanje koalicije.

Po prvem skupnem pogovoru ima sicer Šarec občutek, da volja in pripravljenost za sodelovanje v primeru, da relativnemu zmagovalcu volitev ne bo uspelo sestaviti koalicije, obstajata. Na vprašanje, ali verjame, da ne bo nobena stranka "solirala", pa je odvrnil, da takšnega zagotovila nima.

Predsedniki drugih strank po današnjem pogovoru izjav za medije niso dali.

Je pa predsednik SD Dejan Židan že pred današnjo sejo vlade zagotovil, da Socialni demokrati "ne bodo trmoglavili in ne bodo ogrožali koalicije". Tako ne bodo vztrajali pri svojem kandidatu za predsednika DZ, čeprav navadno ta položaj pripada drugi najmočnejši koalicijski stranki. Še več, menijo, "da je naloga vseh predsednikov političnih strank, da svoj ego začasno zamrznejo," je dejal.

Predsednik DeSUS Karl Erjavec pa je po seji vlade izrazil pričakovanje, da bo današnje srečanje prvi resen iz niza pogovorov, ki jih pričakuje v tem krogu. Erjavec upa, da bodo na koncu teh pogovorov dosegli dogovor tako o predsedniku DZ kot bodoči vladi.