c S

Poljska: Evrski proračun bi lahko pomenil konec EU

22.06.2018 07:20 Varšava, 21. junija (STA) - Torkov dogovor o proračunu območja z evrom med nemško kanclerko Angelo Merkel in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom bi po mnenju Poljske lahko pomenil konec EU, saj bi odtegnil sredstva iz skupnega proračuna vseh članic unije. Če želijo države z evrom denar za dodaten proračun evrskega območja, je to njihova stvar, menijo na Poljskem.

Iz kabineta poljskega predsednika Andrzeja Dude so sporočili, da je morebitni proračun držav iz območja evra njihova notranja zadeva, ki ne sme vplivati na siceršnje delovanje EU, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Poljska, članica EU, namreč ni del območja z evrom.

Nemčija in Francija sta ta teden podprli idejo evrskega proračuna, ki bi ga po pričakovanju Pariza in Berlina od leta 2021 naprej oblikovali znotraj proračuna EU.

Proračun naj bi imel lastno upravljalsko strukturo in bil "resnični proračun z letnimi prihodki in izdatki", je dejal francoski voditelj. Ni pa želel govoriti o velikosti takšnega proračuna, saj naj bi o tem razpravljali z drugimi članicami območja.