c S

Irski premier posvaril London, da ne more skleniti le začasnega dogovora glede meje na otoku

22.06.2018 07:20 Dublin, 21. junija (STA) - Velika Britanija ne more skleniti le začasnega dogovora glede odprte meje med Irsko in Severno Irsko, če želi zaključiti dogovor o izstopu iz Evropske unije, je danes dejal irski premier Leo Varadkar. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker pa je opozoril London, da reševanje meje ni dvostransko vprašanje med Irsko in Veliko Britanijo.

Britanska premierka Theresa May je v začetku meseca sporočila, da so se v vladi uskladili glede kompromisnega dogovora za rezervno možnost, s katero bi se ohranil prost pretok dobrin in ljudi čez mejo.

A je Varadkar danes po srečanju z Junckerjem v Dublinu dejal, da Irska ne more sprejeti časovno omejenega dogovora glede meje med Irsko in Severno Irsko, ki bo EU zapustila skupaj z Veliko Britanijo marca prihodnje leto, medtem ko bo Irska ostala del unije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opozoril je, da premierkin predlog o rezervni možnosti ne vsebuje načela popolne uskladitve pravil med Irsko in Severno Irsko, čeprav so se o tem dogovorili na pogajanjih. Dodal je, da ni več veliko časa za sklenitev dogovora, saj bo Velika Britanija zapustila EU čez manj kot leto dni.

Juncker je medtem opozoril London, da vprašanje meje na otoku ni stvar dvostranskega dogovora med Irsko in Veliko Britanijo, ampak stvar dogovora med Veliko Britanijo in Evropsko unijo.

Predlog Londona za rezervni mehanizem je, da bi, če bi bilo potrebno, celotna Velika Britanija začasno še naprej spoštovala pravila carinske unije, a s posebnimi klavzulami. Taka ureditev bi se morala v skladu z britanskim predlogom končati do decembra 2021.

Glavni pogajalec EU za brexit Michel Barnier je v začetku meseca posvaril, da lahko rešitev velja le za Severno Irsko, ne za vso Veliko Britanijo, da pa morajo biti zagotovila trajna. Za Severno Irsko morajo po njegovem veljati evropska pravila za pretok blaga.