c S

Vse več pacientov se obrača na zastopnike njihovih pravic

22.06.2018 07:29 Ljubljana, 21. junija (STA) - Vlada je danes sprejela besedilo poročila o stanju varstva pacientovih pravic za leto 2017. Iz njega je razvidno, da je število pacientov, ki se obrnejo na zastopnike pacientovih pravic, za približno četrtino več kot leto prej. Prav tako je vlada potrdila poročilo o uresničevanju akcijskega programa za invalide 2014-2021 v letu 2017.

V državnem poročilu o stanju varstva pacientovih pravic za leto 2017 je povzetek poročil o opravljenem delu zastopnikov pacientovih pravic in poročila državne komisije za varstvo pacientovih pravic, so sporočili z vlade.

V letu 2017 se je na zastopnike pacientovih pravic obrnilo 10.338 pacientov, izvedenih je bilo 1211 neformalnih posredovanj pri izvajalcih in 199 prvih obravnav kršitev pacientovih pravic. Porast števila pacientov, ki so se obrnili na zastopnike, gre na eni strani pripisati večji prepoznavnosti zastopnikov, po drugi pa tudi boljšemu poročanju zastopnikov, je zapisano.

Vlada je danes sprejela tudi poročilo o uresničevanju akcijskega programa za invalide v letu 2017. Kot so zapisali v vladi, so v preteklem letu uresničili več ukrepov, ki bodo prispevali k večji kakovosti življenja invalidov. Med drugim je DZ sprejel zakon o osebni asistenci, nov gradbeni zakon, ki je povezan tudi z dostopnostjo objektov, in zakon o motornih vozilih, ki med drugim vsebuje tudi nove določbe, ki lajšajo obveznosti oseb z invalidnostjo, so še zapisali.