c S

Ameriško vrhovno sodišče zveznim državam odprlo pot k obdavčitvi spletne trgovine

22.06.2018 07:30 Washington, 21. junija (STA) - Ameriško vrhovno sodišče je danes s tesno večino spremenilo svojo odločitev iz leta 1992 in zveznim državam prižgalo zeleno luč za obdavčitev spletne trgovine z blagom in storitvami. Do zdaj je namreč veljalo, da lahko države obdavčijo zgolj prodajo tistih trgovcev, ki so pri njih tudi fizično prisotni.

Odločitev je podprlo pet vrhovnih sodnikov, štirje so bili proti, so poročale tuje tiskovne agencije.

Po mnenju poznavalcev bi lahko imela danes objavljena odločitev daljnosežne učinke tako na sektor spletne trgovine kot na standardno trgovsko dejavnost, zveznim državam pa bo omogočila precejšnje dodatne davčne prihodke.

Do zdaj je namreč veljalo, da lahko zvezne države s prometnim davkom obdavčijo zgolj prodajo tistih trgovcev, ki so tam tudi fizično prisotni s trgovinami, trgovskimi centri, upravnimi stavbami ali logističnimi središči.

Najvišji sodni organ ZDA je odločil v primeru Južne Dakote proti spletnemu trgovcu s pohištvom Wayfair. Argumente Južne Dakote je podprlo še 35 zveznih držav.

Vrhovno sodišče je tako spremenilo svojo odločitev iz leta 1992, ko je v primeru Severne Dakote proti družbi za dobavo blaga po pošti Quill presodilo v prid slednji in odločilo, da oblasti v severni sosedi Južne Dakote ne smejo obdavčiti njenih prihodkov od prodaje blaga.

Zdaj so vrhovni sodniki ocenili, da sta bila ta prejšnja odločitev in nasploh načelo fizične prisotnosti kot podlaga za obdavčitev nepravilni in nerazumni, prav tako pa ustavno načelo o prepovedi posegov v trgovanje med zveznimi državami po novi pravni praksi vrhovnega sodišča ne sme izkrivljati tržne konkurence.

Zaradi dosedanje prakse so bili namreč običajni trgovci bistveno na slabšem, saj je za velikane spletne trgovine, kot sta Amazon in Ebay, veljal neke vrste režim brez davkov na velik del ustvarjenih prihodkov v ZDA. Po nekaterih ocenah so zvezne države na leto zaradi tega izgubljale okoli 13 milijard dolarjev davčnih prihodkov.

Predstavniki združenj običajnih trgovcev so se na odločitev odzvali z zadovoljstvom in ocenili, da je vrhovno sodišče ustvarilo enakovredno konkurenčno okolje za vse. Spet nekateri pa poudarjajo, da bodo morala zdaj podjetja vzpostaviti infrastrukturo za pobiranje davkov v številnih različnih davčnih jurisdikcijah.

Delnice velikih spletnih trgovcev so se po objavi odločitve sodišča precej pocenile.