c S

Glasovanje o zakonu o priseljevanju v predstavniškem domu preložili na petek

22.06.2018 07:30 Washington, 21. junija (STA) - Glasovanje o zakonu o priseljevanju v ZDA v predstavniškem domu ameriškega kongresa, ki naj bi končalo sporno prakso ločevanja migrantskih otrok od njihovih staršev, so preložili na petek, so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedali viri iz vrst republikancev.

Republikanci, ki imajo v predstavniškem domu večino, a so glede te teme razdeljeni, so predložili dva predloga zakona, o katerih naj bi po prvotnih načrtih odločali danes,

Prvega, ki je izraz najtrših stališč v stranki, so v skladu s pričakovanji zavrnili. Zanj je glasovalo 193 kongresnikov, 231 jih je bilo proti. Glasovanje o drugem, zmernejšem in kompromisnem predlogu, predvideno za drevi po krajevnem času, so preložili na petek.

Glasovanje so preložili dan po tem, ko je ameriški predsednik DOnald Trump v sredo podpisal izvršilni ukaz, da bodo družine migrantov na meji z Mehiko lahko ostale skupaj in da otrok ne bodo več ločevali od staršev.

Trump je bil zaradi politike ničelne tolerance do migrantov deležen ostrih kritik doma in v tujini. Ločevanje migrantskih družin je pred dnevi ostro obsodila tudi prva dama Melania Trump, ki naj bi bila po navedbah ameriških medijev med najbolj zaslužnimi za to, da si je ameriški predsednik premislil.

Po podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov. Kljub podpisu izvršilnega ukaza v ZDA ni načrta za ponovno združitev ločenih družin.

Premiki pa se dogajajo tudi glede otrok migrantov brez spremstva. Ameriško ministrstvo za zdravje je danes pozvalo Pentagon, naj v vojaških oporiščih pripravi namestitve za 20.000 mladoletnih migrantov, ki so na ozemlje ZDA vstopili brez spremstva odraslih, je za AFP povedal neimenovani ameriški uradnik.