c S

Cerar ni več realen kandidat za predsednika DZ, za Tonina že okoli 40 podpisov podpore

22.06.2018 07:30 Ljubljana, 21. junija (STA) - Predstavniki nekaterih poslanskih skupin so pred petkovo ustanovno sejo DZ za oddajo 24ur zvečer spregovorili o iskanju novega predsednika DZ. Igor Zorčič iz SMC je ocenil, da njihov predsednik Miro Cerar ni več realni kandidat za to funkcijo. Na drugi strani je Jernej Vrtovec iz NSi dejal, da ima Matej Tonin že skorajda 40 podpisov podpore.

Jernej Pavlič iz SAB je dejal, da so se na današnjem sestanku z LMŠ, SD, SMC in DeSUS strinjali, da v petek izvolijo začasnega predsednika DZ. "Vsi smo stopili korak nazaj," je dodal in pojasnil, da si želijo nadaljnje postopke oblikovanja vladne koalicije razbremeniti iskanja predsednika DZ. Zato bodo sami podprli kandidata, ki ga bo predlagala LMŠ. Možnosti pa ima več, je dejal Pavlič.

Podobno je zatrdil tudi Zorčič, namreč, da ne želijo z imenovanjem predsednika DZ "zafiksirati" okvira bodoče koalicije.

Ob ugibanjih, ali bi SMC utegnila predlagati Cerarja ali aktualnega predsednika Milana Brgleza, je poudaril, da je izvršni odbor stranke sklenil kot edinega kandidata ponuditi Cerarja, a kot skupnega kandidata strank, ki bi tvorile bodočo koalicijo. Ne bo pa ga SMC predlagala sama kot svojega kandidata. Ob tem pa je pojasnil še, da, kot kaže, za Cerarjevo kandidaturo ne bo podpisov omenjenih strank, zato "ga ne štejem več kot realnega kandidata za predsednika DZ".

Vrtovec pa je prepričan, da bi s Toninom kot kandidatom za predsednika DZ, ki "ima sposobnosti preseganja delitev" med levimi in desnimi, lahko presekali gordijski vozel, ki je nastal zaradi povolilne politične situacije. "Če bi ga podprli, bi pomenilo, da je politika naredila korak naprej k preseganju delitev in k sprejemanju kompromisov," je med drugim dejal.

Na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi predsednik LMŠ Marjan Šarec jutri presenetil in predlagal Tonina, je Matjaž Han iz SD, dejal, da "kar se mene tiče, Tonin ima podporo". A je ob tem poudaril, da je vse odvisno, kdo bo prvopodpisani pod njegovo kandidaturo. Le dva bosta namreč lahko vodila bodočo koalicijo. "Če bo to Janez Janša, nas ne bo zraven, če je to Šarec, pa smo," je bil jasen Han.