c S

S potrditvijo poslanskega mandata slovo štirih županov

21.06.2018 13:14 Ljubljana, 21. junija (STA) - S potrditvijo poslanskih mandatov na petkovi ustanovni seji DZ se bodo štirje novi poslanci zaradi nezdružljivosti funkcij poslovili od županskega stolčka. To so Marjan Šarec (LMŠ), Franc Kramar (SAB), Marko Bandelli (SAB) in Jurij Lep (DeSUS). Do jesenskih lokalnih volitev jih bodo na županski funkciji nadomeščali podžupani.

Omenjenim županom mandat preneha takoj po potrditvi poslanskega mandata. Ker bo od prenehanja mandata do rednih lokalnih volitev manj kot šest mesecev, v teh občinah ne bo treba izpeljati nadomestnih volitev, so že dan po volitvah pojasnili na ministrstvu za javno upravo. Redne lokalne volitve bodo namreč razpisane julija, glasovanje pa bo 18. novembra.

V primeru predčasnega prenehanja mandata župana opravlja funkcijo župana do nastopa novoizvoljenega podžupan.

Tako bo predsednika LMŠ Šarca na čelu občine Kamnik do jesenskih volitev s polnimi pooblastili nadomeščal Igor Žavbi, ki je tudi podpredsednik LMŠ. Kdo bo pa nato sedel na županski stolček, pa se bo odločilo na volitvah, je za STA dejal Šarec in poudaril, da se v to, kdo bo vodil Kamnik, kako in s kakšno ekipo, ne bo vmešaval. "Bom navaden meščan, kot se spodobi," je napovedal Šarec, ki sicer vodi tudi pogovore z nekaterimi strankami za oblikovanje vladne koalicije, na čelu katere bi bil kot drugouvrščeni na junijskih volitvah sam.

Zatrdil je, da bo LMŠ na lokalnih volitvah s svojo listo kandidatov vsekakor nastopila, o županskem kandidatu pa se še niso odločili. To bi lahko bil tudi Žavbi, a ni še nič gotovega, je pojasnil.

Vodenje bohinjske občine pa z odhodom dolgoletnega župana Kramarja, ki je bil v DZ izvoljen na listi Stranke Alenke Bratušek, prevzema podžupan Jože Sodja, ki je podžupansko funkcijo opravljal nepoklicno od leta 2008 dalje. V pomoč mu bo novi podžupan Mirko Jeršič. Po Kramarjevem mnenju je v občini kar nekaj projektov, ki jih je treba v prihodnosti izpeljati, med ključnimi so ureditev Bohinjske Bistrice, kanalizacija v Češnjici in ureditev cestišča na Ribčevem Lazu.

Kramar, ki se o precej zadevah ni strinjal z državno politiko, bo kot poslanec dobil več priložnosti za nekatere spremembe. Kot je dejal za STA, si bo prizadeval predvsem za določene stvari na področju zdravstva in upokojencev. Prav tako pa se bo zavzemal za izgradnjo blejske južne obvoznice in kolesarske steze od Bleda do Bohinja. Pomembno se mu zdi tudi striktno izvajanje zakona o Triglavskem narodnem parku, zaradi katerega je bohinjska občina vložila tožbo zoper državo. S pametno politiko bi po njegovem mnenju zadevo lahko rešili tudi brez tožbe.

Na listi Stranke Alenke Bratušek (SAB) je bil kot podpredsednik te stranke izvoljen tudi župan Občine Komen Marko Bandelli. Županovanje s petkom prevzema podžupan Valter Ščuka, ki bo do volitev opravljal vse tekoče posle. Ščuka je edini podžupan in v njegovo delo Bandelli popolnoma zaupa. Kot novega župana pa Bandelli vidi osebo, ki je bila dejavna tudi v različnih občinskih odborih, vendar njenega imena ne želi izpostavljati.

Komenski župan si želi, da bi tudi v prihodnje občina nadaljevala s sedanjo politiko, ki se je po njegovi oceni že izkazala za dobro in učinkovito. Občino zapušča s številnimi realiziranimi projekti in investicijami ter z dobrega pol milijona evrov v občinski blagajni, je povedal za STA. Kot poslanec Krasa in Brkinov se bo v DZ zavzemal za ukinitev enosmerne poti v Lipici ter postavitev avtocestnega odseka Postojna - Jelšane v državni prostorski načrt.

Na listi DeSUS je bil v DZ izvoljen župan Selnice ob Dravi Lep, ki se od vodenja občine poslavlja po 12 letih, osem let pa je bil tudi podpredsednik Združenja občin Slovenije. Kot je povedal za STA, ga bo do izteka aktualnega mandata nadomestil podžupan Igor Štruc, sam pa namerava ves čas sodelovati in mu svetovati pri pomembnih odločitvah.

"Občina je v dobri kondiciji, čeprav nam država redno zmanjšuje povprečnino glede na zakon o financiranju občin," je dejal Lep in dodal, da se obdravske občine že nekaj časa borijo tudi za ohranitev koncesije za rabo reke Drave.

V občini imajo sicer po njegovih navedbah še veliko ciljev, Lep pa čuti tudi obvezo in dolžnost pri nadaljevanju razvoja tega okolja. "Sem gospodarstvenik, zato mi občutek, kako se z delom ustvari dohodek, ni tuj," je še dodal bodoči poslanec DeSUS.

Poleg štirih županov sta bila v DZ na tokratnih volitvah izvoljena še dva podžupana dveh obalnih občin, in sicer piranska podžupanja Meira Hot (SD) in izolski podžupan Gregor Perič (SMC).

Iz občinskih vodstev pa v DZ prihajata tudi dva direktorja občinske uprave. Na listi SDS je bila izvoljena direktorica občinske uprave občine Poljčane Karmen Furman, na listi LMŠ pa direktor občinske uprave Zagorje ob Savi Rudi Medved.