c S

Iraško vrhovno sodišče odredilo ponovno štetje glasov z volitev

21.06.2018 13:13 Bagdad, 21. junija (STA) - Iraško vrhovno sodišče je danes odredilo ponovno štetje glasov s parlamentarnih volitev 12. maja, na katerih je presenetljivo zmagala lista šiitskega verskega voditelja Moktade al Sadra. Glasovnice bodo morali zaradi očitkov o poneverbah ponovno prešteti ročno, je odredilo sodišče.

Ponovno štetje glasov je že pred tem v odzivu na očitke o poneverbah zahteval iraški parlament. Vrhovno sodišče je danes odločilo, da te zahteve niso v neskladju z ustavo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal predsednik sodišča Medhat al Mahmud, bodo morali zdaj prešteti vseh okoli 11 milijonov oddanih glasovnic, tudi od volivcev iz tujine, razseljenih oseb in predstavnikov varnostnih sil.

Na volitvah 12. maja je presenetljivo zmagala koalicija klerika al Sadra in komunistov, ki v nasprotju s sedanjim premierjem Hajdarjem al Abadijem ni naklonjen ne Iranu ne ZDA.

Rezultati so bili precejšen šok, saj so številni dolgoletni politiki ostali zunaj parlamenta. Ti rezultati naj bi bili odraz želje volivcev po spremembah v državi, ki jo pretresa nasilje in prežema korupcija.

Vendar so se številni poraženci na volitvah pritožili in ponekod so bili tudi uspešni. Volilna komisija je zaradi nepravilnosti razveljavila rezultate s skoraj dveh odstotkov volišč. To so bile namreč tudi prve volitve, ko so v Iraku uporabili elektronski volilni sistem.