c S

Sporazum o imenu Makedonije pri predsedniku Ivanovu

21.06.2018 13:13 Skopje, 21. junija (STA) - Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je že dobil v roke sporazum z Grčijo o imenu Makedonije, ki mu sam ostro nasprotuje. Dokument je prejel v sredo, takoj po njegovi ratifikaciji v parlamentu. Ivanov ima sedaj sedem dni časa, da sporazum podpiše, vendar pa to ostro zavrača. A uveljavitve sporazuma kljub temu ne more preprečiti.

V vsakem primeru se lahko parlament Ivanovu, tudi če bo ta vztrajal pri zavračanju sporazuma, njegovemu vetu zoperstavi in ga z absolutno večino 61 od 120 poslancev zavrne. V tem primeru bi bil Ivanov sporazum primoran podpisati, makedonsko ustavo razlagajo tamkajšnji mediji.

Makedonski premier Zoran Zaev je sicer v sredo zagrozil, da bo, če bo treba, sprožil postopek za predsednikovo odstavitev s položaja. Dejal je, da ne bo dopustil, "da bi kdorkoli zaviral Makedonijo na evropski poti", navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

V skladu s sporazumom, ki naj bi razrešil 27 let star spor med Makedonijo in Grčijo ter odprl pot Skopju v EU in Nato, se bo nekdanja jugoslovanska republika po novem imenovala Severna Makedonija. Zato je sicer potrebna sprememba ustave, kar lahko nacionalistična makedonska opozicijska stranka VMRO-DPMNE blokira. Vlada namerava najprej sklicati referendum o imenu in tako konservativno opozicijo prisiliti v privolitev v spremembo ustave.