c S

Černelavčani zaradi poplavljanja kanalizacije s tožbo nad soboško občino

21.06.2018 10:06 Murska Sobota, 21. junija (STA) - Krajani Černelavcev bodo zaradi pogosto poplavljenih kletnih prostorov ob močnejšem deževju tožili občino Murska Sobota, ker naj bi že desetletja ne ukrepala in uredila kanalizacijskega omrežja. To po prepričanju krajanov ni ustrezno, saj ne zmore odvajati padavinske vode.

Pooblastilo zastopniku za pripravo tožbe za povrnitev stroškov zaradi škode je podpisalo že okoli 70 družin v novem delu naselja, pri tožbi pa vztrajajo, čeprav so jim predstavniki občine in komunalnega podjetja na zboru krajanov v četrtek ponudili tri različice reševanja težav.

Kot je za STA povedal zastopnik Dejan Rituper, bodo pred vložitvijo tožbe občini ponudili še eno možnost, da oškodovancem povrne škodo in uredi kanalizacijski sistem. Realno pa je poravnava oziroma hitra obnova kanalizacijskega sistema nemogoča, saj gre za visoke zneske, ki jih občina ne more zagotoviti.

Krajanom je nazadnje prekipelo ob močnem deževju 2. maja, ko so imeli številni spet zalite kletne prostore. V novem delu naselja imajo t. i. mešani kanalizacijski sistem, torej skupno odvajanje fekalne in meteorne vode, ki se ob nalivih premešata in pritečeta v hiše.

Krajani so na zboru pojasnjevali, da so celotno infrastrukturo ob nastanku novega naselja plačali sami in celo založili denar za še neodkupljene parcele. Kljub obljubam, da bodo založeni denar dobili nazaj, občina tega ni storila in, kot pravijo, v 34 letih v naselje ni vložila praktično ničesar.

Stanovalci so tudi prepričani, da občina na njihovo omrežje ne bi smela priključiti sosednjih vasi in da jih zaliva tudi zaradi tega, tako da morajo dežurati ob črpalkah in reševati imetje ter si ne upajo niti na dopust, zavarovalnice pa jim kleti nočejo več zavarovati.

Dodatno jih je razjezila konec leta 2016 uvedena dajatev za odvajanje padavinske vode oziroma t. i. davek na dež, saj zaradi mešanega sistema kanalizacije meteorne vode ne morejo speljati drugam kot v edino omrežje. Ob tem poudarjajo, da je ta dajatev 6,6-krat višja kot v Ljubljani.

Občina v zadnjem času poskuša reševati težave, naročila je geodetske posnetke omrežja, kmalu bodo očistili delno zamašene cevi, glavna ugotovitev strokovnjakov pa je, da je sistem poddimenzioniran.

Krajanom so ponudili tri možnosti rešitve. Po prvi bi ohranili mešani sistem, cevi očistili in nekatere zamenjali, kar bi stalo okoli 850.000 evrov. Po drugi bi ohranili in popravili fekalni sistem, na novo pa zgradili sistem za meteorne vode, kar bi stalo okoli 3,4 milijona evrov. Po tretji bi morali dodatno zgraditi še zbiralnik za meteorno vodo, kar bi bilo še bistveno dražje.

Krajani so na zboru zahtevali, da mora biti rešitev celovita za celo naselje, časovnico del, takojšnje čiščenje jarkov in kanalov, kjer zastaja voda, jamstvo, da bo sistem deloval ter oprostitev ali vsaj znižanje davka na padavinsko vodo. O nadaljnjih korakih bodo odločali, ko bodo strokovnjaki opravili ustrezne meritve.