c S

Umik ZDA iz Sveta ZN za človekove pravice je političen korak

21.06.2018 07:23 Ljubljana, 20. junija (STA) - Članica odbora ZN za človekove pravice Vasilka Sancin je za STA ocenila umik ZDA iz Sveta ZN za človekove pravice kot političen korak, ki pa ne bo pomenil zmanjšanja obsega ali sprememb pri zagotavljanju varstva človekovih pravic v tej državi, čeprav so določene trenutne prakse problematične.

"Glede na to, da je varstvo človekovih pravic eden od treh temeljnih stebrov Združenih narodov, gotovo ni dobro, da država, ki je stalna članica Varnostnega sveta izstopi iz Sveta," je dejala. Priznala je, da odločitev ZDA sicer ni bila nekaj nepričakovanega, in spomnila, da je bila podobna situacija že ob začetku delovanja organa, ko je bil ustanovljen leta 2006.

Pojasnila je, da je Svet ZN za človekove pravice pomožni organ Generalne skupščine ZN in da gre pri njem predvsem za politične ocene in razprave, medtem ko je odbor ZN za človekove pravice ločen strokovni organ, ki se med drugim ukvarja z zagotavljanjem pravic na podlagi pogodb.

Zatorej po njenem mnenju ne bodo sledile večje spremembe znotraj Sveta. "Zagotovo je tvoje mnenje bolj slišano, če lahko sodeluješ v razpravi in kot rečeno z močjo argumentov prepričaš še koga, da je treba obravnavati določeno situacijo," je dejala. A je nadaljevala, da se lahko še vedno razprava iz Sveta preseli v Generalno skupščino, kjer pa lahko ZDA, kot ena od članic ZN, normalno podajo svoje mnenje.

Izrazila je še upanje, da ZDA ne bodo storile podobnega koraka v kakšnih drugih organih, saj to ne bilo dobro za multilateralizem in globalno uveljavljanje temeljnih standardov varstva človekovih pravic.