c S

V nedeljo v Bruslju mini vrh o migracijah in azilu

21.06.2018 07:23 Bruselj, 20. junija (STA) - Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo v Bruslju sklical neformalno srečanje o migracijah in azilu z odprtim javnim vabilom, s čimer je povzročil precejšnjo zmedo. Namen je sicer utreti pot evropskim rešitvam za migracijska in azilna vprašanja na vrhu EU in pomagati nemški kanclerki Angeli Merkel.

"Predsednik Juncker sklicuje neformalno delovno srečanje o migracijah in azilnih vprašanjih, namenjeno delu s skupino voditeljev članic unije, ki jih zanima iskanje evropskih rešitev pred prihajajočim Evropskim svetom," so sporočili iz komisije.

Po neuradnih informacijah je bil sprva predviden mini vrh, ki naj bi se ga udeležile Nemčija, Francija, Italija in Avstrija, a je nato Juncker z odprtim javnim vabilom povzročil precejšnjo zmedo. Trenutno ni jasno, kdo se bo srečanja udeležil.

Po prvotnih neuradnih informacijah med udeleženci ni bil predviden slovenski premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle. Vendar pa po najnovejših neuradnih navedbah trenutno ni jasno, ali se bo Cerar srečanja udeležil ali ne.

Juncker je na novinarski konferenci, ki jo je imel skupaj s francoskim premierjem Edouradom Philippom povedal, da so na srečanje povabljene vse članice, ki jih od blizu zanimajo vprašanja migracij in azila.

Dejal je tudi, da v bistvu ne mara gostiti tega srečanja in da ne želi voditi sestanka le nekaterih članic, a da mu ne preostane drugega, ker nekateri to zavračajo, sam pa se je pripravljen odzvati željam nekaterih.

Izpostavil je, da bo v nedeljo pripravljalno srečanje, na katerem bodo izmenjali ideje pred velikim sestankom vseh članic, ki bo naslednji teden in na katerem bodo na dnevnem redu še druga pomembna vprašanja.

EU zaradi nestrinjanja glede obveznih begunskih kvot ne more doseči dogovora o reformi evropskega azilnega sistema, ki ga je napovedala do konca tega meseca, kar med drugim ogroža nemško vlado.

S tem je namreč povezan migracijski spor med Krščansko-demokratsko unijo (CDU) Angele Merkel in njeno bavarsko sestrsko Krščansko-socialno unijo (CSU), ki v predvolilni vnemi zaradi nezmožnosti dogovora o evropski azilni reformi zahteva ostrejše enostransko nemško ukrepanje na meji.

Merklova je sicer v ponedeljek dobila še dva tedna časa, da poskuša zagotoviti evropsko rešitev - reformo evropskega azilnega sistema, ki se je v krizi leta 2015 izkazal za povsem neučinkovitega - sicer predsednik CSU in nemški notranji minister Horst Seehofer napoveduje enostranske ukrepe.

V primeru zaostritve migracijske politike in množičnejšega zavračanja migrantov na nemški meji podobne ukrepe napoveduje tudi Avstrija.

Poleg tega se zaradi migracijskih izzivov zaostrujejo odnosi med Francijo in Italijo, ki je z novo vlado še zaostrila retoriko in politiko na tem področju.

V ospredje prihaja tudi sporno vprašanje taborišč za obravnavo migrantov zunaj EU, ki bi lahko bila v Libiji ali Tuniziji oziroma po nekaterih neuradnih navedbah v Albaniji.