c S

V svetu se vrstijo kritike ločevanja otrok migrantov v ZDA

21.06.2018 07:23 Oslo, 20. junija (STA) - V Svetu Evrope so danes obsodili prakso ločevanja otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA. Fotografije v kletke zaprtih otrok so močno razburile tudi britansko premierko Thereso May in kot kaže tudi Trumpovo hči Ivanko. S pozivi na pomoč beguncem se je odzval Papež Frančišek.

"Kar se dogaja na meji (med ZDA in Mehiko), kjer (ameriški predsednik Donald Trump) ločuje otroke od njihovih staršev, je znak, da ni več moralni vodja njegove države ali sveta," je norveškim medijem dejal generalni sekretar Sveta Evrope Thorbjorn Jagland.

"Karkoli naredi, ga izključuje iz vloge, ki so jo doslej imeli ameriški predsedniki," je še dejal in dodal, da Trump "ne more govoriti v imenu t. i. svobodnega sveta".

Za napoved umika ZDA iz Sveta Združenih narodov za človekove pravice pa je dejal, da "ni bila nepričakovana", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska premierka Theresa May je prizore otrok migrantov v ZDA, zaprtih v kletke, označila za "zelo pretresljive". Ocenila je, da so takšni ukrepi "napačni". Ob tem je napovedala, da bo glede tega vprašanja pritisnila na Trumpa, ko se bosta prihodnji mesec sestala v Veliki Britaniji.

Mayeva je dejala še, da si Velika Britanija in ZDA sicer delita nekatere ključne interese, med drugim na področju varnosti in obrambe. Po njenem mnenju bi bilo prav, da lahko o tem razpravljajo s Trumpom.

S prakso ločevanja otrok se, kot kaže, ne strinja niti Trumpova hčerka Ivanka. O tej temi sicer ni javno spregovorila, je pa po navedbah Trumpovih sodelavcev o tem razpravljala z očetom. Trump je namreč na enem od srečanju s kongresniki dejal, da je Ivanka "videla fotografije" in "iz več razlogov" pozvala k reševanju te krize, poročata CNN in Washington Post.

Na zloglasno migrantsko politiko v ZDA pa se je odzval tudi papež Frančišek. Kot je zapisal na Twitterju, človeško dostojanstvo ni odvisno od statusa državljana, migranta ali begunca ter da je "reševanje življenj ljudi, ki bežijo pred vojno, dejanje humanosti". Svoje sledilce na družabnem omrežju je še nagovoril, "naj strah ne prepreči sprejema naših sosedov v stiski".

Novinarjem Reutersa je nato povedal, da podpira mnenje ameriških škofov, ki so obsodili ločevanje otrok migrantov. Ob tem je populistične politike obtožil "ustvarjanja psihoze" glede vprašanja migracij.