c S

Vlada se bo danes seznanila z besedilom tožbe proti Hrvaški

21.06.2018 08:32 Ljubljana, 21. junija (STA) - Vlada se bo na današnji seji seznanila z besedilom predlagane tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU v Luxembourgu zaradi hrvaških kršitev prava EU z zavračanjem izvajanja arbitražne razsodbe. Vlada bo poleg tega med drugim obravnavala še predlog uredbe o dejanskih rabah zemljišč in podatkih v evidenci vrednotenja nepremičnin.

Premier Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je sicer po sredinem srečanju s predstavniki parlamentarnih strank napovedal, da namerava Slovenija tožbo proti Hrvaški vložiti po obravnavi pred novim odborom DZ za zunanjo politiko. Ta se bo lahko sestal šele po ustanovi seji DZ, ki je sklicana za 22. junij. Vlada bo po njegovih besedah kljub temu poskušala, da tožbo vloži do 10. julija, kot je sam predhodno napovedal.

Potem ko je Evropska komisija v ponedeljek po izteku trimesečnega roka sporočila, da ne bo podala mnenja glede slovenske tožbe proti Hrvaški v povezavi z njenim neizvajanjem arbitražne razsodbe o meji, je Cerar še isti dan napovedal, da bo Slovenija vložila tožbo sama.

Cerarjeva vlada je že ob začetku postopka po 259. členu pogodbe o delovanju EU marca letos že dobila podporo v državnem zboru, da lahko v imenu Slovenije nadaljuje s postopkom vložitve tožbe, če Evropska komisija primera ne bo prevzela sama in če Slovenija še ne bo imela vlade s polnimi pooblastili.