c S

Kurz posvaril pred morebitno zaostritvijo nadzora na notranjih mejah

20.06.2018 15:15 Linz, 20. junija (STA) - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes v Linzu posvaril, da bodo odločitve Nemčije glede migrantske politike vplivale tudi na odločitve drugih držav. Dodal je, da se bo morala Avstrija zaradi notranjepolitičnega spora v Nemčiji glede migracij pripraviti na morebitno zavračanje migrantov tudi na svojih mejah.

Že pred srečanjem z bavarskim ministrskim predsednikom Markusom Söderjem, s katerim delita podobno negativno mnenje glede migracij, je Kurz pojasnil, da se Avstrija zaradi spora glede azilne politike v Nemčiji na svojih mejah že pripravlja na morebitno zavračanje migrantov, ki so registrirani v eni od drugih držav članic EU. "Moramo biti pripravljeni, da bo nadzor na nacionalnih mejah v Evropi okrepljen, začenši z Nemčijo," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Kurz.

Je pa opozoril, da je Nemčija tista, ki je odgovorna za ponovno vzpostavitev nadzora na notranjih mejah schengenskega območja po begunski krizi leta 2015. Tisti, ki so takrat odprli svoje meje, "so krivi, da obstaja danes nadzor med Avstrijo in Bavarsko, Madžarko in Avstrijo, Italijo in Avstrijo. In razmere bodo verjetno še slabše," je dejal Kurz.

Pri tem sicer avstrijski kancler ni navedel tudi nadzora na avstrijsko-slovenski mediji, ki je še vedno v veljavi. Avstrija načrtuje tudi vajo varovanja meje v Špilju, na kateri naj bi 26. junija sodelovalo več sto policistov in vojakov. Preveriti želijo, ali je nova enota za varovanje meje Puma pripravljena, da obvlada morebiten nov naval migrantov na avstrijsko mejo. Slovenija vaji nasprotuje.

Po skupnem zasedanju avstrijskih ministrov s kolegi z Bavarske je Kurz komentiral tudi za nedeljo sklican mini vrh EU o migracijah in azilu, ki po njegovem mnenju ne bo prinesel nekega rezultata. "Če pa bo dosežen dogovor, je vprašanje, kako hitro se ga bo uveljavilo," je dejal, kot poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Ocenil je, da se vedno več držav članic EU približuje stališču Avstrije glede begunskega vprašanja. Podvomil je, da je sedaj že pravi čas za sklepanje odločitev. "Izvajali bomo pritisk, da bodo sklenjene tudi odločitve," je dejal. Najkasneje do vrha EU septembra v Salzburgu pa bi morali biti vidni napredki, je poudaril.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je za nedeljo v Bruslju sklical neformalno srečanje s skupino voditeljev članic EU. Namen tega mini vrha je utreti pot evropskim rešitvam za pereča migracijska in azilna vprašanja na vrhu EU konec meseca. Vrha naj bi se udeležile Nemčija, Francija, Italija in Avstrija.