c S

Zaposleni v trgovini razmišljajo o stavki

20.06.2018 10:29 Ljubljana, 20. junija (STA) - Delavci v trgovinski dejavnosti so nezadovoljni in razmišljajo o stavki. Kot je pokazala anketa Sindikata delavcev trgovine Slovenije, bi jih kar 97 odstotkov podprlo stavko, katere namen bi bilo povišanje plač v dejavnosti trgovine, več kot tri četrtine pa bi se jih te stavke tudi udeležilo, če bi jim delodajalci to omogočili.

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je anketo o zadovoljstvu med svojimi člani izvedel v maju, prav tako je v zadnjih dveh mesecih povratne informacije o stanju v podjetjih zbiral na zborih delavcev. Sindikat je organiziran na območju celotne države, med več tisoč člani pa so zaposleni iz večine trgovskih družb v Sloveniji.

Kot so danes sporočili iz sindikata, je kar 68 odstotkov anketiranih zelo nezadovoljnih s plačilom, ki ga prejemajo za opravljeno delo. Skoraj dve tretjini jih brez malice in prevoza prejema mesečno plačilo v višini med 600 evrov in 750 evrov neto, slaba četrtina manj kot 600 evrov, devet odstotkov od 750 evrov do 900 evrov in samo dva odstotka jih prejema več kot 900 evrov mesečno. Delavci tako ostajajo nezadovoljni in razmišljajo o stavki.

Zaposleni v trgovski dejavnosti so sicer zadovoljni z ureditvijo dela ob nedeljah in praznikih, kot velja od letošnjega 1. januarja, vendar hkrati opozarjajo na zlorabe dogovora med delodajalci. V sindikatu zato pravijo, da si prizadevajo za pravilno opredelitev izjem, ki bodo uredile vsa področja dela v tej panogi in omogočile, da tudi trgovinski delavci uživajo v zasluženem počitku ob praznikih.

Zaradi minule finančne krize kot tudi zaradi sprememb zakona o trgovini, ki je dereguliral poklic prodajalcev in trgovinskih poslovodji, se je struktura zaposlenih v tej dejavnosti v zadnjih letih bistveno spremenila, zmanjšalo se je tudi njihovo število. Aktualna kolektivna pogodba, ki se izteka konec letošnjega leta, ne zadostuje več zahtevam delavcem v trgovinski dejavnosti, zato je določene določbe treba ponovno opredeliti in slediti potrebam delavcev, opozarjajo v sindikatu in dodajajo, da bodo zahteve za boljše delovno okolje vsekakor vodile v stavko, če nova kolektivna pogodba ne bo prinesla znatnih sprememb.