c S

Dan državnosti proslavili na sedežu ZN in v Washingtonu

20.06.2018 08:23 New York, 20. junija (STA) - Slovenski dan državnosti so v torek proslavili na sedežu Združenih narodov v New Yorku, kakor tudi v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu. Danes ga bodo v mestni hiši v Clevelandu, v petek pa tudi v Bethlehemu v Pensilvaniji, ki je pobraten z Mursko Soboto.

Veleposlanik Slovenije v Washingtonu Stanislav Vidovič je skupaj z obrambnim atašejem polkovnikom Ivanom Mikužem priredil proslavo dneva državnosti na veleposlaništvu v prestolnici ZDA, veleposlanica Darja Bavdaž Kuret pa je skupaj z vojaškim svetovalcem Mitjo Miklavcem priredila proslavo na sedežu ZN v New Yorku.

Spomnila je, da je Slovenija pred 27 leti razglasila samostojnost, ne da postane otok, ampak da se aktivno poveže v mednarodno skupnost. "Slovenija je uspela ustvariti sodobno vključujočo in napredno družbo na osnovi vladavine prava, demokracije in človeškega dostojanstva," je med drugim dejala veleposlanica in poudarila, da je za državo, kot je Slovenija, multilateralizem najboljša izbira.

Spomnila je, da je bila Slovenija članica Varnostnega sveta ZN in da trenutno predseduje Svetu ZN za človekove pravice, obenem pa trdno podpira prizadevanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa za reformo ZN. Na koncu je citirala še Zdravljico v angleščini.

Proslavo dneva državnosti danes v rotundi mestne hiše v Clevelandu pripravlja tudi generalni konzul Slovenije Andrej Rode skupaj z županom največjega "slovenskega" mesta v ZDA Frankom Jacksonom in mestnim svetnikom Michaelom Polenskom. Nastopila bosta ustanovitelja vokalne skupine Mi smo mi Richard Celestina in John Srsen.

Podobne proslave bodo potekale tudi drugod po ZDA. Slovenski priseljenci v Bethlehemu v Pensilvaniji bodo med drugim v petek pripravili slovesen dvig slovenske zastave pred mestno hišo, nakar bo sledil sprejem.