c S

Predsednik DZ obsoja ločevanje otrok migrantov v ZDA

20.06.2018 07:18 Ljubljana, 19. junija (STA) - Predsednik državnega zbora Milan Brglez je danes ostro obsodil ločevanje otrok migrantov od staršev, zapiranje otrok v kletke in druge ukrepe, ki jih izvajajo ZDA, saj so tovrstna ravnanja nečloveška. ZDA je ob tem še pozval, naj te ukrepe takoj opustijo in omogočijo zbliževanje družin, kar da je temeljna civilizacijska norma 21. stoletja.

Brglez je v sporočilu za javnost še zapisal, da so ukrepi ZDA tudi v nasprotju s temeljno etiko človeštva in človekovih pravic ter z 9. in 10. členom konvencije o otrokovih pravicah iz leta 1989.

ZDA so sicer podpisnice te konvencije, a je niso nikoli ratificirale. Vendar kot dodaja Brglez, so določbe konvencije danes del občega mednarodnega prava ter tako zavezujoče tudi za ZDA.

ZDA v skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik Donald Trump, prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom. Otroke iz teh centrov lahko sicer predajo sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti nimajo dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, jih aretirajo, ko pridejo po otroke.

Po najnovejših podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov.

Ukrep Trumpa kritizirajo tako doma kot v tujini, med njimi je tudi prva dama Melania Trump.