c S

Romunski parlament potrdil omejitve za tožilce

20.06.2018 07:19 Bukarešta, 19. junija (STA) - Romunski parlament je v ponedeljek potrdil sporne ukrepe, ki omejujejo pristojnosti tožilcev. Kritiki trdijo, da bo to koristilo vodji vladajočih socialdemokratov Liviu Dragnei, ki ga trenutno preiskujejo zaradi korupcije, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z novo zakonodajo kriminalistične preiskave ne morejo trajati več kot leto dni. To pomeni, da bodo primeri avtomatično prekinjeni, če ne bodo vložene obtožnice. To bo vplivalo predvsem na preiskave korupcije, ki so v preteklosti trajale po več let.

Dragnea, ki je bil v preteklosti obsojen zaradi nepravilnosti na volitvah in zato ne more biti predsednik vlade, po poročanju dpa v zakulisju skuša nadzirati vlado in skuša vzpostaviti pogoje, ki bi mu omogočili, da zasede premierski stolček.

Eden od ukrepov, ki so jih v ponedeljek sprejeli poslanci, predvideva, da dokazno gradivo, ki so ga pridobili s prisluškovanjem pogovorov, ne bo sprejemljivo, če ne bo povezano z razlogom, zakaj so ga pridobili.

Opozicijske stranke se nameravajo zoper nove ukrepe pritožiti na romunsko ustavno sodišče, v katerem sicer prevladujejo vladi naklonjeni sodniki.

Na odločitev parlamenta sta se danes kritično odzvala tako romunski predsednik Klaus Iohannis kot javno tožilstvo.

Predsednik države je menil, da želijo vladajoči socialdemokrati spodkopati moč pravosodja, kar je po njegovih besedah zelo resno. Javno tožilstvo je v odzivu izrazilo zaskrbljenost nad načinom, kako so bile sprejete spremembe romunskega kazenskega zakonika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.