c S

Pred obalo Italije nova ladja z več sto pribežniki

19.06.2018 16:48 Rim, 19. junija (STA) - Pred italijansko obalo je v minulih dneh obtičala ladja italijanske obalne straže Diciotti s 519 pribežniki na krovu, saj ni imela odobrenega vplutja v državo. Italijanske oblasti so ji nato odobrile dostop do svojih pristanišč, ladja pa naj bi nocoj prispela v Pozzallo na Siciliji.

Ladja Diciotti ima na krovu 519 preživelih pribežnikov, od tega tudi 41 migrantov, ki so se v nedeljo vkrcali z ladje ameriške mornarice. Ta je pribežnike iz morja rešila že pred tednom dni, a je morala nato pet dni čakati zgolj na dovoljenje za premestitev migrantov na italijansko ladjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Združeni narodi so ob tem obsodili zavlačevanje Italije in ponovno pozvali, da je treba ljudi, rešene iz morja, čim prej izkrcati na kopno. Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) je ob tem poudaril, da so nekateri ljudje na morju že devet dni, poleg tega trpijo tudi zaradi travm, ker so bili priča smrti najmanj 12 sopotnikov.

Kmalu zatem je ladja dobila dovoljenje za vplutje v Pozzallo na Siciliji, kamor naj bi prispela nocoj. Tam bodo izkrcali 519 preživelih ter truplo pribežnika. Štirje migranti, ki so potrebovali nujno zdravstveno pomoč, so se že izkrcali na otoku Lampedusa.

Kot je sporočila Mednarodna organizacija za migracije (IOM), je v Evropo prek Sredozemskega morja v prvih petih mesecih letošnjega leta prišlo 40.073 pribežnikov, kar je več kot polovico manj od enakega obdobja lani, ko je staro celino po tej poti doseglo 80.683 ljudi. Leta 2016 pa je do junija v Evropo prek Sredozemskega morja prišlo več kot 215.000 pribežnikov.

Organizacija je še sporočila, da se je letos v primerjavi s predhodnima letoma zmanjšalo tudi število smrti migrantov v Sredozemskem morju. V letošnjem letu je do danes umrlo skupno 857 ljudi, medtem ko je v enakem obdobju lani umrlo 2106 migrantov, leta 2016 pa 2999.