c S

Bruselj poziva h preiskavi spolnega nasilja v konfliktih

19.06.2018 14:56 Bruselj, 19. junija (STA) - Evropska komisija je ob današnjem mednarodnem dnevu za odpravo spolnega nasilja v konfliktnih razmerah pozvala vse države, da učinkovito preiščejo te zločine, storilce privedejo pred sodišča, da prevzamejo odgovornost za pretekle zločine, ter preprečijo prihodnja grozodejstva, so sporočili v Bruslju

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini, komisarji Johannes Hahn, Neven Mimica in Hristos Stilianides ter komisarka Vera Jourova so v skupni izjavi še poudarili, da je potrebno vsem preživelim zagotoviti celostno psihološko in zdravstveno oskrbo ter pravno varstvo in odpravo krivic.

Zagotovili so še, da bo Evropska unija še naprej tesno sodelovala z državami članicami, mednarodnimi partnerji in civilno družbo, da bi mir po svetu gradili na temeljnih človekovih pravicah. Prav tako je unija trdno odločena še naprej izvajati konkretne ukrepe za preprečevanje in odpravo spolnega nasilja in nasilja na podlagi spola tako v konfliktnih kot mirnodobnih razmerah, so zapisali v izjavi.

Mednarodni dan za odpravo spolnega nasilja v konfliktnih razmerah v svetu obeležujejo 19. junija. Kot piše na spletni strani ZN, so letos v ospredju trpljenje in pravice otrok, rojenih v vojni. Otroci, ki so posledica spolnega nasilja v konfliktih, so pogosto stigmatizirani, družba njihove matere osami, še desetletja po koncu vojne pa imajo težave z identiteto.