c S

ZPMS poziva slovenske oblasti k obsodbi ločevanja otrok migrantov v ZDA

19.06.2018 13:24 Ljubljana, 19. junija (STA) - Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) je pozvala slovenski politični vrh, naj v imenu Slovenije obsodi ločevanje otrok migrantov od njihovih staršev v ZDA ter pozove ameriškega predsednika Donalda Trumpa, naj s takšnim nečloveškim ravnanjem nemudoma preneha.

"Če si politiki držav pošiljajo čestitke ob izvolitvi, če si izrekajo sožalja ob tragičnih dogodkih v državah, pričakujemo, da se bodo medsebojno opozarjali tudi na nečloveško ravnanje," je ZPMS zapisal v pozivu predsedniku republike Borutu Pahorju, premierju Miru Cerarju in predsedniku državnega zbora Milanu Brglezu.

Ob tem je ZPMS spomnil, da Slovenija po nekaterih mednarodnih raziskavah velja za državo, v kateri je najlepše biti otrok. "Prav zato in toliko bolj je naša dolžnost in odgovornost, da poskušamo preprečiti nehumano ravnanje z otroki v drugih državah in da po svojih močeh pripomoremo k boljšemu življenju vseh otrok sveta," so še zapisali v sporočilu za javnost.

V skladu s politiko ničelne tolerance do migrantov, ki jo zagovarja ameriški predsednik, v ZDA prosilce za azil zapirajo v objekte, kjer ne sme biti otrok. Te ločujejo od staršev in jih zapirajo v posebne centre, namenjene samo otrokom. Otroke iz teh centrov lahko sicer predajo sorodnikom, ki živijo v ZDA, a če ti nimajo dovoljenj za delo in bivanje v ZDA, jih aretirajo, ko pridejo po otroke.

Po najnovejših podatkih ameriškega ministrstva za domovinsko varnost, objavljenih v ponedeljek, so na ameriško-mehiški meji med 5. majem in 9. junijem od staršev ločili 2342 otrok migrantov.