c S

Slovenija v vrhu držav EU glede na pomen zunanje trgovine za BDP

19.06.2018 12:08 Ljubljana, 19. junija (STA) - Slovenski izvoz blaga in storitev je lani dosegel 82 odstotkov vrednosti skupnega BDP, delež vrednosti uvoza v BDP pa je bil za slabih deset odstotnih točk nižji. Tako se je med članicami EU glede na delež izvoza v BDP Slovenija uvrstila na sedmo, glede na delež uvoza pa na deseto mesto. Glede na višino minimalne plače je na osmem mestu.

Največja deleža izvoza in uvoza od vrednosti BDP je med državami članicami lani izkazoval Luksemburg, katerega izvoz je predvsem zaradi finančnih storitev v luči statusa finančnega središča dosegel 230 odstotkov BDP, uvoz pa 194 odstotkov. Na repu lestvice je bila Italija z 31-odstotnim deležem izvoza in 28-odstotnim deležem uvoza, je objavil statistični urad v izvlečku iz publikacije o statističnem portretu Slovenije v mednarodni skupnosti.

Med zahodnoevropskimi članicami sta Sloveniji najbližji Nizozemska in Belgija, med mlajšimi članicami pa Češka, Litva in Estonija, medtem ko Slovaška nekoliko odstopa navzgor. Nemčija, največji absolutni izvoznik v EU, je lani medtem izvozila za 47,3 odstotka vrednosti skupnega BDP, uvozila pa za 39,6 odstotka.

Najnižjo bruto zakonsko določeno minimalno plačo pa imajo letos v Bolgariji (261 evrov), Litvi (400 evrov) in Romuniji (408 evrov), najvišjo pa v Luksemburgu (1999 evrov) ter na Irskem (1614 evrov) in Nizozemskem (1578 evrov).

V Sloveniji je znašala 843 evrov, s čimer se je Slovenija uvrstila na osmo mesto med državami EU. Minimalne plače nimajo določene z zakonom Danska, Ciper, Avstrija, Italija, Finska in Švedska.