c S

Svetovni dan beguncev opozarja na usodo več kot 68 milijonov ljudi

19.06.2018 10:35 Ljubljana, 19. junija (STA) - Združeni narodi so pred 18 leti 20. junij razglasili za svetovni dan beguncev, na katerih usodo je spričo migrantske krize v Evropi in drugod ter naraščanja nestrpnosti danes verjetno treba opozoriti še bolj kot v preteklosti. Beguncev ali notranje razseljenih zaradi konfliktov in preganjanj je že 68,5 milijona ljudi.

To kažejo podatki, ki jih je danes objavil visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in ob tem izpostavil, da je to 4,6 odstotka oz. skoraj tri milijone več kot leta 2016 in nov rekord že peto leto zapored.

Generalni sekretar ZN Antonio Gutteres je že pred tem v sporočilu ob svetovnem dnevu opozoril, da gre za število ljudi, enako prebivalstvu 20. največje države na svetu. Lani je bil vsaki dve sekundi nekdo primoran zapustiti svoj dom, večinoma v revnejših državah. Po mnenju Gutteresa se moramo vprašati, kaj lahko še storimo za pomoč tem ljudem, odgovor na to pa se po njegovem začne z enotnostjo in solidarnostjo.

Gutteres je izrazil zaskrbljenost, ker smo priča vse več razmeram, ko begunci niso deležni zaščite, ki jo potrebujejo in do katere so upravičeni. Zato je treba ponovno vzpostaviti integriteto mednarodnega sistema zaščite beguncev. V današnjem svetu nobena država ali skupnost, ki nudi zatočišče ljudem na begu pred vojno ali preganjanjem, ne bi smela biti sama. "Ali stopimo skupaj ali pa na bo spodletelo," so Gutteresa povzeli na spletnih straneh ZN.

Na septembrskem zasedanju Generalne skupščine ZN bodo predložili globalni sporazum o beguncih, vse dotlej pa je za podpis odprta peticija #zBegunci, katere cilj je poslati jasno sporočilo vladam, da morajo, ko gre za begunce, ukrepati solidarno in v smislu skupne odgovornosti. Peticijo so pri Visokem komisariatu ZN za begunce (UNHCR) odprli septembra 2016, doslej jo je podpisalo skoraj dva milijona ljudi.

Begunska problematika je zaradi navala beguncev in migrantov na obale Evrope postala ena izmed glavnih političnih tem in jabolk spora na stari celini, podobno je tudi v ZDA. A kot je danes opozoril visoki komisar ZN za begunce Filippo Grandi, begunska kriza ni kriza bogatega sveta. Prevladujejo namreč notranje razseljeni, ki jih je bilo konec lanskega leta 40 milijonov, največ v Kolumbiji, Siriji in Demokratični republiki Kongo. 25,4 milijona pa je bilo lani registriranih beguncev, med njimi več kot polovica otrok.

Pri 22 nacionalnih društvih Rdečega križa evropskih držav pa so ob svetovnem dnevu beguncev prav zaradi razhajanj okoli begunske oz. migrantske problematike na stari celini pozvali k osveščenosti in poglobljeni reformi trajnostne in odgovorne migracijske politike. V skupnem pozivu, ki se mu je pridružil tudi Rdeči križ Slovenije, so opozorili, da so ljudje, ki so prisiljeni zapustiti svoje domove, ranljivi. "Kakršnikoli že so njihovi razlogi za odhod, so daleč stran od svojih družin, utrujeni in z občutkom tesnobe. Ampak tukaj niso sprejeti, nasprotno, so izključeni," so zapisali.

"Evropa bi morala prevzeti osrednjo vlogo pri koordinaciji migracijskih politik, vendar moramo na globalni ravni pokazati družbeno kreativnost in neumorno delati za spoštovanje človekovega dostojanstva, mednarodnega prava ter proti vzrokom prisilnih migracij, ki so revščina, neenakosti, okoljsko uničenje in vse vrste nasilja," so poziv posredovali pri Rdečem križu Slovenije.

Po svetu in v Sloveniji ob svetovnem dnevu pripravljajo različne dogodke. Osrednja slovenska prireditev bo v sredo na ploščadi pred Slovenskim etnografskim muzejem Ljubljani, že danes pa v upravni hiši muzeja pripravljajo posvet. Dogodka sta del projekta Med nami in z nami, ki ga financirata slovenski urad za oskrbo in integracijo migrantov in Evropski sklad za azil, migracije in vključevanje.

Cilj projekta, ki ga z dogodki po Sloveniji že od konca aprila izvaja Inštitut za afriške študije skupaj s partnerskima organizacijama Društvom za razvoj in povezovanje družbenih ved in kultur Odnos ter Javnim zavodom Cene Štupar, je osveščanje slovenske javnosti o položaju oseb z begunsko izkušnjo v slovenski družbi ter o skupnih izzivih vključevanja in integracije.

Tako naravnana bo tudi sredina prireditev. Njen namen je namreč ustvariti prostor za srečanja in soustvarjanje vključujoče družbe, prostor za vzajemno učenje med lokalno skupnostjo ter prosilci za mednarodno zaščito, begunci ter osebami z migrantsko izkušnjo, prostor za javno prepoznanje njihovih talentov ter odprt prostor za izražanje, napovedujejo organizatorji.

Slovenska filantropija medtem svetovni dan beguncev obeležuje s Festivalom migrantskega filma. Tokratni deveti festival poteka od 18. do 21. junija v Ljubljani in v devetih drugih krajih po Sloveniji.