c S

Generalni inšpektor ministrstva za pravosodje ZDA preiskuje tudi Comeyja

19.06.2018 09:25 Washington, 19. junija (STA) - Generalni inšpektor pravosodnega ministrstva ZDA Michael Horowitz je med ponedeljkovim zaslišanjem v senatnem odboru za pravosodje potrdil, da poteka preiskava proti nekdanjemu direktorju FBI Jamesu Comeyju zaradi spornih postopkov okrog njegovih zapiskov pogovorov s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom.

Odbor je sklical zaslišanje vodilnih v ministrstvu in FBI, po tem ko je Horowitz prejšnji teden dokončal in objavil poročilo o preiskavi postopkov FBI glede preiskave elektronske pošte Hillary Clinton leta 2016. Poročilo je bilo kritično do Comeyja, ki je škodoval volilni kampanji demokratske predsedniške kandidatke, vendar obenem zatrjuje, da ni bilo politične pristranskosti.

Comey naj bi enostavno le naredil napako v presoji, ko je kritiziral Clintonovo, ko jo je opral krivde izdaje državnih skrivnosti in ko je obvestil kongres, da ponovno odpira dokončano preiskavo, iz česar na koncu prav tako ni bilo nič. Trump je na podlagi poročila nemudoma spet razglasil svojo nedolžnost glede predvolilnih povezav z Rusi, čeprav se Horowitz s tem ni ukvarjal.

Med preiskavo je sicer naletel na nekaj agentov FBI, ki so bili sovražno nastrojeni proti Trumpu in eden od njih je celo trdil, da mu bodo preprečili izvolitev. Kako uspešen je bil pri tem priča volilni izid novembra 2016, ampak Trump se razglaša za žrtev, v ponedeljek pa so mu pomagali še republikanski člani senatnega odbora.

Predsednik odbora Chuck Grassley iz Iowe je direktorju FBI Christopherju Wrayju razlagal o pristranskosti FBI v letu 2016, ko bi naj zvezni policisti Clintonovo obravnavali v rokavicah, do Trumpa pa naj bi bili ostri. Tega leta 2016 res ni bilo nikjer opaziti, saj FBI ni objavil, da poteka preiskava o Trumpu in Rusih, ampak Grassley je vztrajal pri domnevnem dvojnem standardu.

Wray se z Grassleyjem ni strinjal, je pa priznal, da je bila Comeyjeva presoja pomanjkljiva, ampak glede tega, da je bil preoster do Clintonove. Comey je vodil preiskavo ruskega vpletanja v ameriške volitve tudi po Trumpovi prisegi. Predsednik ga je skušal večkrat prepričati, naj zadevo pusti pri miru, Comey pa si je po takšnih sestankih delal zapiske, ki jih je objavil preko prijatelja, ko ga je Trump maja lani odpustil.

Trump in republikanci ga želijo sodno preganjati zaradi objav in Horowitz je dejal, da preiskava o tem še poteka. Horowitz preiskuje tudi začetke preiskave ruskega vpletanja v volitve na strani Trumpa, obenem pa tudi o tem kdo iz FBI in ministrstva za pravosodje posreduje zaupne podatke Trumpovemu odvetniku Rudyju Giulianiju.