c S

Skoraj polovica pribežnikov z Aquariusa želi za azil zaprositi v Franciji

19.06.2018 06:24 Valencia, 18. junija (STA) - Skoraj polovica od 630 pribežnikov z ladje Aquarius, ki so v nedeljo prispeli v špansko Valencio, želi zaprositi za azil v Franciji, je danes sporočila nova španska vlada. Francija je ob tem napovedala sodelovanje s Španijo glede obravnave teh prošenj.

Vodja francoskega urada za zaščito beguncev Pascal Brice je napovedal, da bo v Valencio ta teden odposlal svojo ekipo, ki bo s pribežniki opravila pogovore in ugotavljala, ali izpolnjujejo pogoje za dodelitev azila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih španskih oblasti je med 630 pribežniki, ki so v nedeljo prispeli v Valencio, 450 moških in 80 žensk, od tega sedem nosečnic, ter tudi 89 mladoletnikov in 11 otrok, ki so mlajši od 13 let.

Humanitarna ladja Aquarius je pribežnike 9. junija rešila pred libijsko obalo. Migrante, ki večinoma prihajajo iz Afrike, je nato nameravala prepeljati v Italijo, a jo je ta zavrnila, prav tako pa jo je zavrnila Malta. Državi druga drugo obtožujeta, da ne izpolnjujeta svojih humanitarnih zavez in zavez v okviru EU.

V prepir je nato posegla Španija, ki se je strinjala, da bo sprejela ladjo. Francija, ki je medtem Rim razjezila z izjavo, da je odločitev o zavrnitvi ladje neodgovorna, je ponudila sprejem migrantov, ki dosegajo pogoje za dodelitev azila.