c S

Slovenija na indeksu pravic otrok 10., na prvem mestu Norveška

19.06.2018 07:14 Amsterdam, 18. junija (STA) - Slovenija je na indeksu pravic otrok 2018, ki ga pripravljata mednarodna organizacija za pravice otrok KidsRights s sedežem v Amsterdamu in Erasmusova Univerza v Rotterdamu, zasedla 10. mesto. Na prvih treh mestih indeksa, ki sporoča, katere države so najboljše pri spoštovanju in izboljševanju pravic otrok, so Norveška, Islandija in Portugalska.

Letošnje 10. mesto za Slovenijo pomeni napredek glede na pretekla dva indeksa. Lani je bila namreč na 12. mestu, leto prej pa na 25, so sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ministrstvo veseli, da se v Sloveniji razmere pri zaščiti in uveljavljanju pravic otrok izboljšujejo in da je država med najboljšimi desetimi pri spoštovanju in izboljševanju pravic otrok. Zagotavljajo, da si bodo prizadevali, da bodo otroci tudi v prihodnje dobili najboljšo možno zaščito in skrb.

Indeks upošteva spoštovanje pravic do življenja, zdravja, šolanja in zaščite ter oblikovanje okolja, v katerem so otrokove pravice spoštovane, kjer otroci denimo niso diskriminirani, kjer spoštujejo mnenje otrok in kjer država sodeluje s civilno družbo s področja pravic otrok.