c S

ZDA zavračajo kritike zaradi odvzemanja otrok azilantom

19.06.2018 07:59 Washington, 19. junija (STA) - Ameriška ministrica za domovinsko varnost Kirstjen Nielsen je v ponedeljek zavrnila kritike vladne politike odvzemanja otrok azilantom in zatrdila, da vlada le uveljavlja obstoječo zakonodajo. Vlado predsednika ZDA Donalda Trumpa kritizirajo tako doma kot v tujini, med njimi pa je celo njegova soproga Melania Trump.

Trump je na kritike v ponedeljek odgovoril tako kot ponavadi, kljubovalno, in zagotovil, da se bo politika nadaljevala, ker dokler je on na oblasti ne bo dovolil, da bi ZDA postale taborišče za begunce in azilante. Obenem sicer še naprej vztraja, da so za njegovo politiko krivi demokrati, čeprav imajo v kongresu večino njegovi republikanci, noben zakon pa zveznim agentom ne nalaga, da staršem odvzemajo otroke.

Nielsenova je vztrajala, da je potrebno spremeniti zakon, ki ga ni in vztrajala, da ne delajo nič drugega kot uveljavljajo zakonodajo, česar prejšnje vlade niso delale. Ameriške televizije so bile medtem v ponedeljek polne podob zaprtih otrok, tudi v kletkah zasilnih skladišč, ki jih je objavilo ministrstvo za domovinsko varnost in tonskih posnetkov majhnih otrok, ki jočejo za mamo.

Voditeljica demokratov v predstavniškem domu Nancy Pelosi je po obisku centra za pridržanje migrantov v San Diegu pozvala Trumpa, naj preneha z nečloveško in barbarsko politiko, Nielsenovo pa po novinarski konferenci v Beli hiši pozvala k odstopu.

Oglašati so se začela tudi podjetja. Microsoft je položaj obsodil in pozval Trumpovo vlado, naj spremeni politiko, kongres pa naj sprejme ustrezno zakonodajo, da se to več ne bo dogajalo.

Republikanski senator iz Teksasa Ted Cruz je napovedal predlog zakona, ki bo preprečil ločevanje družin in sporočil, da so vsi Američani upravičeno zgroženi nad tem, kar vidijo. Med drugim gre za podobe, kako vlečejo otroke stran od mater in očetov. "To se mora takoj prenehati," je dejal Cruz, sicer doslej trden zaveznik Trumpa v senatu.

Trump in njegov pravosodni minister Jeff Sessions ter Nielsenova so se za novo politiko odločili zaradi naraščanja pritoka nezakonitih priseljencev v ZDA. Samo maja so pri tem ujeli 52.000 ljudi.