c S

Pahor bo v sredo v Ženevi nagovoril Svet ZN za človekove pravice

18.06.2018 13:25 Ženeva, 18. junija (STA) - Predsednik republike Borut Pahor se bo v torek in sredo mudil na delovnem obisku v Ženevi, v okviru katerega bo kot osrednji govornik nastopil na 38. rednem zasedanju Sveta Združenih narodov za človekove pravice, ki mu letos predseduje Slovenija. Sestal se bo tudi s švicarskim predsednikom Alainom Bersetom.

Kot napovedujejo v Pahorjevem uradu, bo v sredinem nagovoru na zasedanju sveta ZN predvidoma naslovil aktualne teme zasedanja, ki se je začelo danes. Izpostavil bo aktualno članstvo Slovenije v tem organu in aktivnosti slovenskega predsedovanja. Slovenija je svoj drugi mandat članstva začela lani, končala pa ga bo letos, ko svetu tudi predseduje.

Pahor bo predstavil prioritete Slovenije in njena stališča do tematskih vprašanj s področja človekovih pravic in do izzivov človekovih pravic po svetu. Opozoril bo še na pomen spoštovanja mednarodnih norm in standardov, vključno s pomenom spoštovanja mednarodnega prava oziroma odločitev mednarodnih sodišč, so sporočili.

V sredo se bo predsednik sestal s švicarskim kolegom Bersetom, s katerim bosta spregovorila o bilateralnih odnosih med državama in aktualnih mednarodnih razmerah v Evropi in svetu.

V okviru obiska v Ženevi se bo že v torek srečal tudi z ustanoviteljem in izvršnim predsednikom Svetovnega gospodarskega foruma Klausom Schwabom in predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasom Bachom.

Poleg tega bo obiskal sedež Evropske agencije za jedrske raziskave CERN, kjer se bo med drugim srečal s slovenskimi znanstveniki, ki raziskujejo v agenciji, so zapisali v predsednikovem uradu.